Storebror vet inte längre bäst <br></br>- det gör mellansyrran

2008-09-29 07:30  

Det är inte storebror som är chefsämnet längre. Småsyskon passar mycket bättre till dagens ledarroll.

Storebror är van vid att bestämma och ha rätt. Det passar utmärkt i en chefsroll av det hierarkiska, auktoritära slaget.

Men det sättet att leda har spelat ut sin roll, anser psykiatrikern John Andersen på företagspsykologifirman Green&Andersen i Köpenhamn.

Han framhåller att dagens organisationsformer kräver egenskaper som flexibilitet, som småsyskon kan sedan barnsben. Särskilt mellanbarn har lärt sig att vara uppmärksamma på dynamiken i gruppen och blivit experter på att samarbeta och förhandla

- Organisationer ändrar sig. Förr var det mer hierarkiskt och formellt, i dag är organisationsformen mer flexibel och medarbetarna ska kunna gå ut och in i olika grupper och roller. Det passar bättre för speciellt mellanbarnen, säger John Andersen till epn.dk

Den moderna chefen ska vara en teamledare som får andra att fungera optimalt tillsammans, en coach som får fram det bästa i sina medarbetare. Mellanbarnet har mer fokus på andra behov än sina egna och van vid att mäkla, något som är användbart i chefsrollen.

Rollerna vi får i familjen sitter djupt inom oss, eftersom det är vår första erfarenhet av att vara i en organisation, alltså familjen, säger John Andersen.

Han tröstar stackars storebror med att det som tur är går att kasta av sig sin gamla roll och lära sig en ny. Och säger att det kan vara en aha-upplevelse när syskonrollerna uppdagas och man ser hur mönstret påverkar ens beteende både på arbetet och gentemot sina barn och sin äkta hälft.

Något som kan vara till hjälp när man ska utveckla sin yrkesroll.

Elisabeth Vene

Mer om: storebror Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer