Starbucks storsatsar på lysdioder

2009-12-02 08:26  
En kaffetår i lysdioders sken.

Kaffekedjan Starbucks sänker elnotan med energisnålare belysning. Dagens ljuskällor ska ersättas med lysdioder på 8 000 caféer världen över.

Starbucks har redan försett 1 000 butiker i USA och Kanada med lysdiodsbelysning. Under nästa år ska ytterligare 7 000 butiker runt om i världen få dagens ljuskällor ersatta med den energisnåla halvledartekniken. Installationerna startar i mars 2010.

De nya lamporna har utvecklats av amerikanska General Electric för att passa cafékedjans design och existerande armaturer. Målet är att sänka energiförbrukningen med 7 procent.

Förutom energibesparingen är den stora fördelen med lysdioder att de har lång livslängd. En hake är inköpspriset fortfarande är förhållandevis högt.

Starbucks, som startade 1971 i Seattle, har idag mer än 16 000 caféer i cirka 50 länder. I början av 2010 öppnar den första serveringen i Sverige, på Arlanda flygplats.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer