Spotify skrotar allmänna helgdagar

2017-11-10 17:02
Foto: Kirill Kedrinski / Alamy

Sugen på att jobba under julen? Inga problem om din arbetsgivare heter Spotify. Teknikbolaget har nämligen precis infört helgflex bland sina anställda.

I veckan inför Spotify en ny policy som gör det möjligt för företagets drygt 3 500 anställda att byta ut allmänna, kristna heldagar mot alternativa dagar.

Den som vill kommer alltså kunna jobba under jul och påsk för att istället vara ledig för att fira Yom Kippur eller Diwali, till exempel.

Ett uttalat mål med den nya policyn är att uppmuntra till en större mångfald i arbetsstyrkan, skriver Spotify till Ny Teknik.

– Alla ska ha rätten att fira och känna sig inkluderade, oavsett vilka de är, vad de tror på, var de kommer ifrån, eller var i världen de råkar jobba för tillfället, säger Spotifys globala hr-chef Katarina Berg.

Spotify är dock inte först att börja med helgflex. Redan för tio år sedan infördes möjligheten att ersätta kristna, lediga heldagar med andra religioners helgtidsdagar inom flera företag och avtalsområden. Men det breda genomslaget för policyn har uteblivit, skriver TT.

Kalle Wiklund

Mer om: Spotify Semester

Debatt