Spelvärlden visar vägen för distansundervisning på Chalmers

2021-02-28 07:30  

Fysiklärare på Chalmers har tagit ett nytt grepp för att förbättra undervisningen för studenter som pluggar hemifrån. Inspirationskällan är tekniska lösningar inom e-sporten.

När professionella e-sportare tävlar i datorspel livesänds ofta arrangemangen online. Olika tekniska lösningar gör att följare kan se alla detaljer i spelet och även interagera med spelarna.  

Spelvärldens strömmade tävlingar har inspirerat två fysiklärare på Chalmers att bygga två specialutrustade studior för att göra online-undervisningen så bra som möjligt för studenterna. Här finns exempelvis flera webbkameror, en avancerad videokamera, en specialanpassad dator och trådlösa mikrofoner.  

– Vi insåg snart att vi kunde dra nytta och lärdom av den expertis och de tekniska lösningar som under lång tid byggts upp av professionella e-sportare för att skapa en distansundervisningsstudio, säger Andreas Isacsson, biträdande professor vid institutionen för fysik i en artikel på Chalmers webbplats.

Läs mer: Så ska Chalmers studenter klara framtidens ingenjörsutmaningar

Konceptet innebär att omställningen till distansundervisning har blivit mindre arbetskrävande för lärarna, och intresset för att sända föreläsningar från de nya studiorna har varit stort sedan höstterminens start.  

Kursutvärderingar visar att även studenterna uppskattar den nya föreläsningsformen. 

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt