Karriär

Spela dig till drömjobbet

Foto: Blizzard Entertainment
Foto: Blizzard Entertainment

Är dataspel ett meningslöst tidsfördriv – eller en källa till framgång? Vissa spel kan faktiskt utveckla värdefulla egenskaper.

Publicerad

Det framgår i en ny studie från Missouris tekniska universitet.

”Sluta spela dumma dataspel och skaffa dig ett jobb”. Sedan introduktionen av Pong 1975 har irriterade föräldrar säkerligen yppat meningen mer än en gång. Men tänk om ”dumma spel” faktiskt hjälper till att få jobb.

I en ny studie har det framkommit att World of Warcraft-spelare (WoW) som var framgångsrika i ”gruppräder” även har kvalitéer som uppskattas i verkligheten.

Forskare vid Missouri University of Science and Technology studerade 288 WoW-spelare som i snitt spelade åtta- och jobbade 38 timmar i veckan. I undersökningen ställdes 140 frågor som rörde allt från vad som var motiverande, till hur man kommunicerade – samt personlighetsfrågor. Resultaten från dessa frågor jämfördes sedan med spelarnas WoW-karaktärers statistik.

Målet var att försöka se om samarbete och kvalitéer i den virtuella världen skulle gå att översätta till verkligheten, och spelarens personlighet.

 Och man hittade korrelationer – inte minst när det kom till hur bra man agerade i grupp, samt till hur tekniskt kunnig man var som person. Undersökningsresultaten innebär att spelandet faktiskt kan hjälpa till med att utveckla positiva egenskaper.

– Jag gillar idén att det finns vissa aspekter av spelande som hjälper till och stärker en person. Och att dessa egenskaper kan överföras till arbetsplatsen. Den här undersökningen visar det, säger Elisabeth Short som ledde studien.