Sömnbrist gör dig tjock

2010-01-25 15:01  

Man blir inte bara trött av att sova dåligt. Man blir tjock också. Det visar svensk forskning.

Inte bara brist på sömn, utan också störd och avbruten sömn ökar risken för fetma, och innebär samtidigt att möjligheterna att gå ner i vikt minskar. Det visar en studie som sömnforskaren Maria Nordin vid Umeå universitet har gjort tillsammans med Robert M Kaplan vid University of California. De har sitt forskningsunderlag i en amerikansk databas, som byggts upp under 40 år. De närmare 7 000 deltagarna har fått svara på frågor om sömnproblem som forskarna sedan jämfört med deltagarna BMI, body mass index, skriver tidningen Du&jobbet.

Teorin är att mättnadshormonet leptin minskar vid dålig sömn medan hungerhormonet grelin ökar, vilket gör att aptiten ökar.

– Sedan kan det också helt enkelt vara så att den som sover dåligt är vaken mer och därmed har tid att kunna äta mer, säger Maria Nordin, till Du&jobbet.

Maria Nordins studie redovisas i tidskriften Scandinavian Journal of Public Health. Hon har tidigare gjort en studie som visar att speciellt kvinnor får problem med sömnen om de upplever sig att dåligt socialt stöd. Samma slutsatser finns i en ny finsk studie som redovisas i Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Maria Nordin undersöker för närvarande hur mycket omgivningens krav påverkar sömnen jämfört med individens inre krav och förväntningar på sig själv, skriver Du&jobbet.

Fotnot: Tyvärr har forskarna inte funnit att man går ner i vikt om man förbättrar sin sömn.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer