Skaffa kronprinsessans utbildning

Vill du också lära dig allt en blivande drottning behöver kunna? Så välutbildad är vår kronprinsessa.

Kronprinsessan Victoria är nyförlovad och glad. Efter mer än tio års studier börjar ett nytt kapitel i hennes liv. Vad hon har lärt sig? Allt från franska till konflikthantering.

– Målsättningen är att ge henne en så bra grund som möjligt med inriktning på hennes framtid som Sveriges drottning, även om det förmodligen ligger långt fram i tiden, säger Ann-Christine Jernberg, informationssekreterare på hovet till aftonbladet.se.

Utbildningen började med ett års studier i franska vid Université Catholique l´Ouest i Angers, Frankrike. Vill du lära dig franska utan att flytta utomlands kan du till exempel göra det genom att läsa civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi med internationell inriktning franska. Den hittar du på Linköpings universitet.

Senare har kronprinsessan Victoria utbildat sig i historia, statsvetenskap, internationella relationer och konfliktlösning. Hon har läst vid bland annat Försvarshögskolan och Stockholms universitet och deltagit i Utrikesdepartementets diplomatprogram.

Under 2009 tar inte UD in några nya studenter på diplomatprogrammet, så vill du skaffa dig de här kunskaperna får du försöka någon annan stans. Både Högskolan i Kalmar och Malmö högskola erbjuder utbildningar i internationella relationer, det kan vara ett steg på vägen till att samla på sig de kunskaper som en drottning behöver.

Kronprinsessans utbildning

1996/97Franska vid Centre International d´Etudes Francaises vid Université Catholique l´Ouest i Angers, Frankrike.

VT 1998 och framåt. Studier vid Yale University i USA. Bland annat statskunskap och historia. Praktik vid FN i New York och ytterligare en period vid Sveriges ambassad i Washington D.C.

HT 2004 Kurser vid Försvarshögskolan i Stockholm med inriktning på statskunskap, internationella relationer och konfliktlösning.

2006/07Utrikesdepartementets diplomatprogram, två terminer.

VT 2008Studier i statskunskap vid Stockholms universitet.

Källa: Hovet

Hanna Eriksson / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt