Kronprinsessan Victoria är nyförlovad och glad. Efter mer än tio års studier börjar ett nytt kapitel i hennes liv. Vad hon har lärt sig? Allt från franska till konflikthantering.
– Målsättningen är att ge henne en så bra grund som möjligt med inriktning på hennes framtid som Sveriges drottning, även om det förmodligen ligger långt fram i tiden, säger Ann-Christine Jernberg, informationssekreterare på hovet till aftonbladet.se.
Utbildningen började med ett års studier i franska vid Université Catholique l´Ouest i Angers, Frankrike. Vill du lära dig franska utan att flytta utomlands kan du till exempel göra det genom att läsa civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi med internationell inriktning franska. Den hittar du på Linköpings universitet.
Senare har kronprinsessan Victoria utbildat sig i historia, statsvetenskap, internationella relationer och konfliktlösning. Hon har läst vid bland annat Försvarshögskolan och Stockholms universitet och deltagit i Utrikesdepartementets diplomatprogram.
Under 2009 tar inte UD in några nya studenter på diplomatprogrammet, så vill du skaffa dig de här kunskaperna får du försöka någon annan stans. Både Högskolan i Kalmar och Malmö högskola erbjuder utbildningar i internationella relationer, det kan vara ett steg på vägen till att samla på sig de kunskaper som en drottning behöver.
Kronprinsessans utbildning
1996/97Franska vid Centre International d´Etudes Francaises vid Université Catholique l´Ouest i Angers, Frankrike.
VT 1998 och framåt. Studier vid Yale University i USA. Bland annat statskunskap och historia. Praktik vid FN i New York och ytterligare en period vid Sveriges ambassad i Washington D.C.
HT 2004 Kurser vid Försvarshögskolan i Stockholm med inriktning på statskunskap, internationella relationer och konfliktlösning.
2006/07Utrikesdepartementets diplomatprogram, två terminer.
VT 2008Studier i statskunskap vid Stockholms universitet.
Källa: Hovet
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.