Självförtroendet sviktar vid NV-val

2009-12-08 07:42  
Sofia Yngwe

Näst efter brist på intresse är det brist på självförtroende som gör att många niondeklassare inte väljer naturvetenskapligt program till gymnasiet. Det rapporterar Teknikdelegationen.

Det är framför allt tjejer som säger att de inte tror på sin förmåga när det gäller matte och naturvetenskapliga ämnen, utan väljer samhällsvetenskaplig linje till gymnasiet. Då har ändå tjejerna högre avgångsbetyg än killarna.

Teknikdelegationen gjorde en enkätundersökning i oktober. 500 elever i nian, som ska välja gymnasielinje i vår, fick svara på frågor om sina framtidsplaner. Teknikdelegationen finns till för att intressera unga att studera teknik och naturvetenskap med målet att mota den hotande ingenjörsbristen. Teknikdelegationen har döpt sin kampanj till Den breda linjen.

– Vi vet att en stor andel av niondeklassarna fortfarande är osäkra på exakt vad de vill göra i framtiden, och vill visa på att NV-programmet genom att erbjuda den bredaste gymnasieutbildningen med störst valfrihet för att gå vidare mot högre studier är ett bra alternativ för den som vill fortsätta hålla så många dörrar som möjligt öppna, skriver kommunikationsansvarig Sofia Yngwe i ett pressmeddelande.

11 procent av gymnasieeleverna går i dag på naturvetenskapligt program. Hälften av dem går vidare till utbildningar och yrken med teknisk eller naturvetenskaplig inriktning.

Elisabeth Vene

Mer om: Teknik matematik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt