Sexpackets hemlighet gömmer sig i kylen

2009-04-07 23:00  

Jag har platt mage utan att göra en enda sit-up och du undrar förstås ivrigt hur jag gör.Du vill säkert också leva lyckligt med en tvättbräda som du kan flasha vid behov, i stället för torktumlare.

Hur ska du då hinna få platt mage till sommaren och bli en riktig Beach 2009-stekare? Först vill jag avfärda myten om någon ny mirakelmetod som ska ge dig sexpack på sex sekunder. Det räcker inte heller att göra lite sit-ups i tron att du förbränner fett bara runt midjan. Fett förbränns jämnt över hela kroppen och här gäller det att börja planera.

Min kompis nådde häpnadsväckande resultat med GI-metoden, mycket gå grund av att han drog ner på intaget av socker och fiberfattiga produkter med vitt mjöl (snabba kolhydrater), pasta, bröd etcetera.

Det är ett väldigt bra sätt att få motivation när du ser kilona rasa och midjemåttet minska. Det handlar inte om att äta mindre, utan att äta bra mat regelbundet.

Du har hört det förr, tre dagliga huvudmål och två mellanmål. Anledningen är att du på så sätt får en jämn förbränning med stabilt blodsocker och insulinnivå som följd. Känner du någon diabetiker föreslår jag att du frågar hur hon eller han äter, så kommer du att få många bra mattips.

Det har pratats mycket om att du bränner mera fett om du tränar före frukost. Slutsatserna från de studier som gjorts är att det kan vara så, men att bevisen är för svaga för att forskarna ska kunna säga något säkert, säger professor Jan Henriksson, Karolinska institutet, som har granskat den vetenskapliga litteraturen när det gäller fettförbränning och träning.

Vad man däremot vet är att du hämmar fettförbränningen om du äter kolhydrater före träningspasset, eftersom din kropp i större utsträckning kommer använda kolhydrater i stället för fett som energikälla.

Hur ska jag då träna för att bränna fett bäst?

Bäst effekt får du då kroppens stora muskelgrupper aktiveras. Då ökar både den totala energiförbrukningen och den relativa fettförbränningen. Jag vill rekommendera uthållighetsidrotter som löpning, simning och skidåkning. Ett flertal studier har visat att löpning ger en högre fettförbränning än cykling för att du använder större muskelgrupper då.

Grattis alla tjejer, ni bränner procentuellt sett mer fett än män under träning! Anledningen är att hormonet östrogen hämmar musklernas kolhydratupptag, vilket gör att fettet i stället blir den primära energikällan. Det kan vara en bra morot för dig som är tjej, eftersom kvinnor generellt har mera underhudsfett.

Träna gärna längre än 30 minuter, ju längre du tränar desto mer börjar kroppen använda fett som bränsle. Försök få en regelbundenhet både i hur du äter och hur du tränar, för det mår kroppen bäst av. Hälsa är färskvara och du vill väl må bra regelbundet och inte bara ibland?

Hur har jag då lyckats få magrutor utan sit-ups? Jag kör en övning jag kallar maghjulet, där jag står på knä och håller i något slags brödkavelliknande konstruktion och rullar in och ut från knäna. Kolla på nyteknik.se så finns en film med mig, där jag bland annat demonstrerar kaveln.

Avslutningsvis tycker jag att du ska unna dig en kaka. Du kan faktiskt både äta kakan och ha den kvar, det vill säga inte sluka hela paketet.

Lycka till i jakten på sexpacket inför Beach 2009, kompis!

Peter Siepen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt