Sex kvinnor i förbundets nya styrelse

2009-12-08 23:00  

Förbundet Sveriges Ingenjörer är just klart med sin nya styrelse. Ulf Bengtsson sitter kvar som ordförande i ett mansdominerat förbund, som har lyckats få ihop en styrelse där hela 40 procent är kvinnor.

l Är det en medveten strävan, Ulf Bengtsson?

- Nej. Vi har en valberedning som arbetar för att hitta den rätta sammansättningen kompetensmässigt. Givetvis är könsjämlikhet en viktig fråga, men inte avgörande för om man ska in i styrelsen eller ej.

l Det är nio män och sex kvinnor i styrelsen. Är det ovanligt jämnt?

- Nej, det har varit övervikt av kvinnor någon gång. Och vi är ett av få förbund som har haft en kvinnlig förbundsordförande. Det är trots allt bara var femte medlem i förbundet som är kvinna.

l Är det inte svårt att hitta kvinnor till styrelsen mot den bakgrunden?

- Nej, det är bara att konstatera att det bland ingenjörerna finns många kompetenta kvinnor och alldeles tillräckligt många för att besätta en styrelse på 15 personer.

l Är du överraskad?

- Nej. Civilingenjörs- och högskoleingenjörsutbildningarna är väldigt krävande och det är extra tufft för kvinnorna där, i och med den stora mansdominansen. Elisabeth Vene

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer