Karriär

Scaniachefen delegerar

på löpande band

Robert Kusén, i förgrunden, har fått produktiviteten att öka rejält på Scanias motormontering, där han är chef. Nu har han fått pris för sin ledarstil. Foto: Scania

- Bästa sättet att lösa problem är att involvera dem som jobbar med det, säger Robert Kusén på Scania, som delegerar ansvar så mycket han kan. Han har fått svenska kungens eget pris för sin framgångsrika ledarstil.

Publicerad

Robert Kusén, som är ansvarig för Scanias motormontering, fick priset för att ”han i en traditionell industrimiljö skapat en personlig modern ledarstil, där vision parad med värme och stark värdegrund frigör medarbetarnas energi och engagemang även för människor i andra länder.” Han får 250 000 kronor för att han har gjort något utöver det vanliga och är en god förebild för andra.

Vad är det du har gjort egentligen?
- Jag och min grupp har varit väldigt progressiva i hur vi tolkar Scanias produktionssystem, som är en variant på Toyotamodellen. Vi har velat bevisa att kundens, företagets och individens väl kan vara samma sak. Vi har vänt och vridit på detta och kommit fram till att jo, det går att kombinera organisationens grundläggande mänskliga behov med det rationaliseringsarbete Scania måste bedriva för att tjäna pengar, samtidigt som vi ökar kundnyttan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här