Så vill regeringen locka hit experter

2011-04-19 23:00  

Regeringens föreslagna "expertskatt" ska locka 1 250 nya utländska forskare och nyckelpersoner till Sverige. Svenska storföretag tror på Anders Borgs förslag.

<p>I dagsläget är 1 000 utländska specialister, forskare och nyckelpersoner, som företagsledare med toppkvaliteter, beviljade skatterabatter när de jobbar i Sverige. </p> <p>Regeringen hoppas nu fördubbla antalet. Ytterligare 1 250 experter ska lockas hit med hjälp av enklare regler på området. Kostnaden för statskassan väntas samtidigt stiga från 210 miljoner till 550 miljoner per år.</p> <p>- De som jag tror har störst nytta av förslaget är Ericsson och Astra, sa finansminister Anders Borg, när han presenterade förslaget tillsammans med den ekonomiska vårpropositionen.</p> <p>"Expertskatten" har kritiserats eftersom det är svårt för svenska arbetsgivare att på förhand veta just vilka experter som omfattas. Anders Borg föreslår nu att alla utländska nyckelpersoner som har en lön över 85 600 kronor i månaden ska anses uppfylla de uppsatta kompetenskriterierna. </p> <p>Läkemedelsbolaget Astra Zeneca behöver nya medicinska specialister.</p> <p>- Vi rekryterar just nu till Mölndal där vi bygger upp ett nytt forskningsområde kring astma och lungsjukdomen kol, och vi behöver rekrytera i Södertälje. Det handlar till viss del om mycket specifika tjänster, säger bolagets presschef Ann-Leena Mikiver.</p> <p>Är lönegräns ett vettigt kriterium för vem som ska räknas som expert? </p> <p>- Det är ett sätt att bringa klarhet. Vi kan dock tycka att nivån är något hög, det är en nivå som bara de största toppforskarna ligger på. Det är angeläget att också andra mindre och medelstora forskande företag och universitet ges samma möjligheter.</p>

Så funkar skatterabatten

I dag kan bolag som vill anställa experter från utlandet få en nedsättning av kostnaden för sociala avgifter med 8 procent. "Experten" betalar samtidigt bara en schablonmässig skattesats på 25 procent i tre år, eller 33 procent under fem år.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer