Så undviker du tabbarna på Linkedin

2011-05-10 23:00  
Annica Thorberg, som också är proffs på presentinslagning, uppmanar jobbsökare att följa intressanta bolag på Linkedin. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Välj dina ord med omsorg. Liksom fotot, som är ett måste på Linkedin. Det anser Annica Thorberg, som föreläser om det populära kärriärnätverket.

<p>Intresset för karriärnätverket Linkedin exploderar i Sverige. Över 600 000 svenskar har numera sitt cv på sajten.</p> <p>-Många lägger upp ett konto, men fyller inte i allt, vilket uppfattas som slarvigt. Det tar inte lång tid att göra och är viktigt för att bygga upp sitt varumärke och få en karriärskjuts, säger Annica Thorberg, som just nu skriver en bok om Linkedin på svenska.</p> <p>Hon anser att man bör välja sina ord med omsorg. Och avser då ord som företagen kan tänkas använda när de söker efter kompetens.</p> <p>En it-konsult ska inte bara beskriva sig som it-konsult, utan konkretisera sin specialitet. Han eller hon bör beskriva vilka uppdragen varit och vilka resultat som uppnåtts. Utan att avslöja hemligheter, förstås.</p> <p>Annica Thorberg uppmanar också jobbsökare att följa intressanta bolag på Linkedin. Där annonserar företagen sina seniora jobb. </p> <p>-Där kan man se vilka ord som just det bolaget själva använder i sina annonser, tipsar hon.</p> <p>Ett vanligt fel som många svenskar gör är att de skriver på engelska, säger hon. Linkedin finns visserligen inte på svenska, men det ska inte hindra svenskar som söker jobb i Sverige att skriva på svenska. Söker man ett internationellt jobb i en internationell koncern är förstås engelska ett måste.</p> <p>En bild är också ett måste på den egna Linkedinsidan, annars upplevs man som nonchalant. Men bilden ska vara neutral, ungefär som ett passfoto.</p> <p>-Absolut inte en bild tillsammans med hela familjen i poolen, som jag såg att någon hade, säger Annica Thorberg.</p>

Karriärskolan: Bygg upp nätverket

Ett fungerande nätverk är guld värt, speciellt med tanke på att en stor majoritet av jobben förmedlas via kontakter. Bestäm dig för vad du vill med nätverket och vem du är.

1. Lista alla du känner, inklusive tandläkaren, och dela in i kategorier. En enkel databas kan vara praktiskt på sikt.

2. Dokumentera systematiskt nya bekantskaper, direkt innan du har glömt varför du har visitkortet.

Gör en strategisk plan för att utveckla kontaktnätet, som inte ska vara för snävt tänkt.

3. Ta vara på de tillfällen att träffa folk som yppar sig och prata med minst tre främmande människor.

4. Odla kontakter genom att äta lunch eller fika tillsammans.

5. Använd kontakterna, utgå från att du själv vill bli kontaktad.

6. Vårda dina kontakter, dela med dig utan att vänta dig något tillbaka.

Expertens tips – tänk på det här

Var lika noggrann med uppgifterna på Linkedin som du är på ditt vanliga cv.

Skriv på svenska om du söker svenska jobb.

Konkretisera dina uppdrag.

Glöm inte enstaka kurser och diplom.

Ange specialkompetens under fliken ”Skills”. Kan du jonglera, teckenspråk eller japanska?

Glöm inte dina kontaktuppgifter, så att du är lätt att nå.

Ett neutralt foto är ett måste.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer