Så undviker du att älta gamla misstag

2019-03-12 16:30  
Foto: Alamy

Missat ett framgångsrikt projekt, förlorat en bra kund eller sagt något dumt? Det är inte ovanligt att älta misstag, men att se för mycket i backspegeln kan påverka din självbild och förmåga att lösa problem.

När vi oroar oss för vad som kan inträffa i framtiden är det lätt att haka upp sig på saker som redan har hänt. Självanklagelser om att inte vara tillräckligt smart eller organiserad kan då leda till en klyfta mellan en ideal självbild och verkligheten. Dessutom kan ältande av olika händelser leda till ångest. Men beteendet går att förändra, menar psykologen och författaren Alice Boyes som listar några åtgärder i en artikel i Harvard Business Review.

Identifiera vad som triggar beteendet

För att bli medveten om att du upprepar samma tankar kan det vara bra att undersöka i vilka situationer beteendet uppstår. Triggas det av att du jobbar med folk du inte litar på eller när du omges av kollegor som verkar smartare? Inträffar det när du tar ett nytt kliv i karriären eller när du fattar viktiga beslut om pengar?

Läs mer: Våga säga nej − och få en snabbfil i karriären

Skaffa dig psykologisk distans

Ibland kan onödig oro uppstå för att du inte presterar tillräckligt när du i själva verket gör bra ifrån dig. Här gäller det att skilja mellan verklighet och egna tankar. Insikten att vissa reaktioner är absurda kan även bidra till att ta saker på mindre allvar. Har du exempelvis en ständig förväntan om att allt ska gå din väg?

Skilj mellan ältande och problemlösning

Ibland kan du få värdefulla insikter genom att grubbla, men för det mesta leder ältande till sämre förmåga att lösa ett problem. För att hitta lösningar kan du fråga dig själv vad som är bästa valet just nu i den aktuella situationen. Hitta även en strategi för att undvika att upprepa ett misstag.

Läs mer: Så kommer du över rädslan för att misslyckas

Träna hjärnan i att inte fastna

Börjar du att idissla tankar så försök att hitta en distraktion under några minuter. Ägna dig åt en kort aktivitet som kräver koncentration. Att dirigera om uppmärksamheten kan vara överraskande effektivt. Fysisk aktivitet kan också underlätta att negativa tankar inte fastnar.

Se upp för tankefel

Hakar du upp dig på några meningar i ett mejl och därmed misstolkar hela innehållet? Ibland handlar ältande om tankefel eller missförstånd. En lösning kan vara att utveckla en förståelse för detta under lugna stunder så att du känner igen mönstret. Handlar ältandet om hur andra beter sig kan det underlätta att acceptera att dina egna förklaringar till andras beteende kan vara fel.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt