Så tränar du din karisma

2009-05-29 08:39  

Karisma är inte bara en medfödd förmåga. Genom att låtsas vara kompetent och glad kan du träna upp din utstrålning.

Framför allt gäller det att bekämpa den inre rösten som säger ”jag duger inte, jag kommer att bli avslöjad”. Om det är vad du utstrålar kommer ingen att falla för dig.

– Den inre dialogen är jätteviktig för att kunna bli en karismatisk person. Bestäm dig för att inte kapitulera. Säg emot rösten som vill trycka ner dig, säger Fredric Bohm till chef.se. Han är psykolog, socionom, författare, stå upp-komiker och föreläsare. Fredric Bohm har studerat vad som utmärker personer med karisma och kommit fram till att det inte är fråga om något medfött eller magiskt, utan fullt möjligt för vem som helst att träna upp.

Fredric Bohm säger att karisma till stor del beror på vilka förväntningar du har på dig själv. Om du ser på dig själv som en kompetent och engagerande person, utstrålar du det och gör andra övertygade om att du har kompetens. Det går att fejka, tills det faller sig naturligt. Att skapa verklig ögonkontakt med människor och le mot dem är grundknepet.

– Det får nästan alltid effekt. Hjärnan reagerar instinktivt på en annan leende människa och speglar det ansiktsuttrycket. Folk omkring dig börjar le och dras till dig eftersom du utstrålar glädje, säger Fredric Bohm.

Fredric Bohms basråd:

1. Titta folk i ögonen, lägg huvudet på sned och le.

2. Säg emot när den inre rösten uttrycker tvivel på dig själv.

3. En människa med god och stolt hållning utstrålar kompetens och engagemang.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt