Så tar du dig igenom fruktade telefonintervjuer

2019-05-15 12:59  
Här är några tips för att lyckas ta dig igenom första sållningen i en rekryteringsprocess. Undvik till exempel att ställa frågor om semesterförmåner, det kan du ta längre fram i processen. Foto: Mito Images/REX

Allt fler rekryterare använder inledande telefonintervjuer för att sålla kandidater innan det är dags för själva anställningsintervjun på företaget. Genom rätt förberedelser tar du dig igenom denna prövning.

Rekryterare har oftast tre syften med att filtrera ansökningar. De vill bekräfta att du har ett genuint intresse för företaget och rollen, att du har rätt kvalifikationer och att du passar in i företagskulturen.

I en artikel på sajten Fast Company listas några tips som kan öka dina chanser att gå vidare i rekryteringsprocessen:

Sammanfatta tydligt

För att fånga rekryterarens uppmärksamhet bör du vara kortfattad när du berättar om dig själv. Lyft fram de viktigaste aspekterna i din karriärutveckling. Berätta stegvis om utvecklingen från din första roll till nuvarande, eller tematiskt kring hur du bidragit till att utveckla produkter eller coachat medarbetare.

Läs mer: Så lyckas du med lönesamtalet – undvik de här misstagen

Precisera varför du vill ha jobbet

Var inte passiv under samtalet utan visa ett tydligt intresse för rollen. Det är viktigt att ha gjort efterforskningar om företaget för att visa varför det passar in i din karriärplan. Sök information om kunder, produkter eller tjänster. Förhoppningsvis hittar du något som kopplar ihop företaget med din erfarenhet.

Simulera en verklig intervjusituation

Ett vanligt misstag kandidater gör är att inte föreställa sig miljön där de är sitt professionella jag. Rekryteraren kanske ringer när du slappar hemma i soffan, och den attityden återspeglas ofta. Ta istället samtalet på hemmakontoret eller vid ett skrivbord. Klä dig som på jobbet och ha en rak hållning för att din röst ska låta bättre.

Läs mer: Här är Googlefrågorna som fångar ledarpotentialen

Ställ genomtänkta frågor

De frågor du ställer vid slutet av telefonintervjun ska visa vad som är viktigt för dig, och vad den aktuella jobbmöjligheten betyder. Undvik därför frågor om exempelvis semesterförmåner. Fokusera istället på framgångsutsikter med nya rollen. Sådana frågor förbereder dig inför nästa intervju med chefen som ansvarar för anställningen.

Läs inte från papper

Vissa kandidater använder telefonintervjuer som ett tillfälle att läsa upp nedskrivna svar. Det tar bort äktheten, och de flesta rekryterare märker om du läser från ett manus. Använd istället punkter som du vill ska täckas i samtalet. Ha däremot ditt cv i närheten om du får specifika frågor om det.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt