Så spelar du dig till drömjobbet

2010-12-13 12:14  
Academic Board Games: Markus Larsson, Philip Svanfeldt, Lovisa Mörner, Björn Lindh, Anders Hoflund, Martin Lindh, Erik Carlson och Robert Gavelin.

Vad ska man göra om de på anställningsintervjun frågar hur många grisar det finns i Österrike? Svar: man gör en intelligent gissning. Metoden kan man lära sig i ett nytt sällskapsspel.

Case-tävlingar är en växande trend, när man söker jobb. Det gav uppslaget till ett sällskapsspel, som tränar upp förmågan att göra kvalificerade gissningar.

Spelet går ut på att lägga under sig områden på en spelplan. Det gör man genom att tillägna sig metoden att göra kvalificerade gissningar i ämnena teknik, marknad och lek med tanken. Det kan vara frågeställningar som hur många grisar det finns i Österrike eller antalet golfbollar som ryms i Globen. Namnet på spelet är en engelsk ordlek med leden guess och estimate.

- Guesstimates är ett otroligt bra verktyg för att klara de case som i dag är vanligt förekommande på arbetsintervjuer, anser Lovisa Mörner på Academic Board Games, som just har haft premiär på spelet Guesstimates.

- Jag har själv varit på fem sådana intervjuer. Det var bra att vara förberedd, säger Lovisa Mörner.

Spelet tränar upp problemlösningsförmågan och logsikt tänkande. För att klara av spelet krävs i stort sett vanlig huvudräkningsförmåga.

- Det är förstås en fördel att vara allmänbildad, säger Lovisa Mörner.

Spelföretaget Academic Board Games är ett företag som startades i våras av ett gäng civilingenjörer, en biomedicinare och en grafiker i samarbete med Entreprenörsskolan i Uppsala. Man har tidigare i höst gett ut brädspelet The Art of Science, inspirerat av Trivial Pursuit, med tonvikt på det naturvetenskapliga. Till sommaren hoppas man att kunna lansera de båda spelen på engelska.

 

Sådana här frågor kan du få i Guesstimate:
Hur många grader lutar det 160 m höga "Lutande tornet i Abu Dhabi"?
 Hur långt körs en personbil i Sverige i genomsnitt under ett år?
Hur många soltimmar har London på ett år?
Hur stor är nettoenergin från solen till jorden per år?

 

Så här jobbar man med problemlösning:
Hur många grisar finns det i Österrike?

För att kunna uppskatta ett rimligt svar på en sådan fråga bör du bryta ner den i frågeställningar som är lättare att ha en uppfattning (se lista nedan).

1. Hur många bor det i Österrike? 8 miljoner

 2. Hur ofta äter de griskött? (4 port/vecka)

 3. Hur mycket kött äter man i genomsnitt per portion? 200 g

 4. Hur länge lever en gris? (4 månader )

5. Vad väger köttet på en gris? (30 kg )

6. Exporteras/importeras griskött i Österrike? (försumbart )

7. Finns det grisar som inte används för köttproduktion? (försumbart)

När du har uppskattat svaret på dessa frågor är det lättare att sätta sig ner och räkna fram ett rimligt svar. Som du ser är det inte längre så omöjligt som du först trodde. Ett försök med uppskattningarna ovan ger:

8 miljoner x 4 port/v x 50 veckor x 0,20 kg / (3 generationer/år x 30 kg) = = 3,6 miljoner grisar

Elisabeth Vene

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt