Så söker du jobb efter en uppsägning

2018-04-02 08:00  
Foto: Simon Paulin / SvD / SCANPIX

Att hitta ett nytt jobb kan vara svårt, och inte blir det lättare om du blivit uppsagd från ditt jobb och självförtroendet har fått sig en knäck.

Vad ska det stå i cv:t om det senaste jobbet? Vad ska du säga på intervjun? Och hur ska du gå in i jobbsökarprocessen med en positiv anda?

I nätupplagan av Harvard Business Review ger karriärexperter sina bästa tips till den som blivit uppsagd från sitt senaste jobb och ska ut på arbetsmarknaden igen:

Stilla dig

Sök inte jobb innan du är emotionellt redo. Försök att få sorg, ilska och bitterhet ur ditt system och ge dig själv tid att läka.

Sök jobb som passar dig

Reflektera över vad du har lärt dig om dig själv i samband med uppsägningen. Det finns inga ”dåliga” personligheter – det är alltid en fråga om sammanhang. Fundera på vilken typ av arbetsplats som fungerar bäst för dig.

Nå ut till ditt nätverk

Gör en lista över personer som kan lämna bra referenser om dig. Glöm inte att tänk in personer även i utkanten av ditt nätverk som har känt dig länge professionellt. Till exempel tidigare chefer och kollegor, konsulter och rekryteraringskonsulter.

Fokusera på det positiva

Ta inte bort ditt tidigare jobb från cv:t men dra heller inte uppmärksamhet till det. Fokusera på det du vill lyfta fram – färdigheter, ansvar du haft och andra prestationer.

Förbered dig

Utarbeta en plan för hur du ska hantera direkta frågor om ditt tidigare jobb. Håll det kort och koncist. Till exempel "detta är vad som hände – här är vad jag lärde mig. Och här är vad jag skulle göra annorlunda om jag var i den situationen igen".

Ta kontroll

Forskning visar att intervjuare skaffar sig en uppfattning om en kandidat inom tre till fem minuter. Ta därför genast kontroll över intervjusituationen genom att säga vad du är ute efter för jobb och visa att du har det som krävs. Det är en särskilt bra strategi när det finns ett ämne du helst vill undvika.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt