Så ska utländska akademiker få jobb

2009-01-29 08:58  
Rui Dell'Avanzi

Utländska studenter har lika förutsättningar i utbildningen som de svenska. Men inte när det gäller att få jobb sedan. De saknar nätverk.

Det vill mångfaldsprogrammet Diversity Challenge ändra på. Där hjälper man akademiker med utländsk bakgrund att få in en fot in i näringslivet.

På onsdagen fick Rui Dell'Avanzi från Brasilien ta emot Diversity Challenges stora pris vid en ceremoni på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, där bland andra Marika Treschow, vd på Academic Search och initiativtagare till Diversity Challenge, talade om lönsamheten i att satsa på mångfald i företagen.

– Att vinna mångfaldspriset betyder jättemycket för mig, det är en bekräftelse och förhoppningsvis kan det ge mig uppmärksamhet då jag ska söka jobb. Utan nätverk står man utanför, Diversity Challenge öppnar dörren och ger möjligheter, säger Rui Dell’Avanzi i ett pressmeddelande.

Rui Dell’Avanzi kom till Sverige för fyra år sedan. Han började plugga svenska dagen efter han landade och samtidigt började han på en master i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Så här lyder juryns motivering: "På temat Hur kan min mångkulturella erfarenhet gynna min framtida arbetsgivare? har årets pristagare med personliga reflektioner visat en djup förståelse för de fördelar och komplikationer som kulturella skillnader och likheter innebär. Äventyrslusta, nyfikenhet och ambitioner karaktäriserar hela Rui Dell’Avanzis vinnarbidrag.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt