Så ska svenska elever bli bättre på matte

2011-08-29 11:14  

Svenska elever blir ständigt sämre på matematik. Men nu ska de åter bli bland de bästa i Europa. Så här vill Skolverket göra.

Skolverket föreslår att regeringen ska satsa mellan 1,3 och 2 miljarder kronor på att svenska elever åter ska bli bland de bästa i Europa på matematik, rapporterar Ekot.

Forskning visar att det enda sättet att förbättra elevernas kunskaper är genom att förbättra undervisningen. Därför har regeringen bett Skolverket att föreslå hur en satsning kan gå till.

Förbättringsförslaget innebär att matematiklärare på olika skolor ska samarbeta med hjälp av experter och en plattform på webben. Metoden kallas kollegialt lärande.

- Det finns väldigt mycket forskning som pekar på att just ett kollegialt samtal, ett kollegialt lärande, med utgångspunkt i den verksamhet som läraren själv befinner sig i, de utmaningar och situationer som läraren vardagligen ser, så berör det lärarna på ett bra sätt och har goda förutsättningar att leda till förändringar i undervisningsmönster, säger Anders Palm som är undervisningsråd på Skolverket, till Ekot.

Skolverket vill att förslaget antas direkt så att arbetet kan sättas igång omedelbart.

Första året beräknas kosta 80 miljoner kronor. På fem år kostar projektet mellan 1,3 och 2 miljarder kronor beroende på hur mycket tjänstledigt lärarna får för att ägna sig åt projektet. År 2016 beräknas alla mattematiklärare ha deltagit i projektet.

De senaste tio åren har svenska elevers kunskaper i matematik försämrats. Var tredje gymnasielärare uppges inte veta vad eleverna ska lära sig.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer