Så ska KTH-forskaren förhindra hjärtattacker

26 000 personer vårdas varje år på grund av akut hjärtinfarkt. Nu ska Matilda Larsson på Skolan för teknik och hälsa vid KTH utveckla en ny metod som kan upptäcka riskerna i tid. – Det långsiktiga målet är att ha tillgång till en känslig metod för att kunna förutspå hjärtinfarkt på ett tidigt stadium, säger Larsson till KTH.se.

Hjärt och kärlsjukdomar är den största folksjukdomen i Sverige. Nu jobbar KTH-forskaren Matilda Larsson på att förhindra hjärtattacker – genom att upptäcka och bedöma riskerna i tid. Detta genom en befintlig ultraljudsteknik som gör informationen mer lättillgänglig.

– Ett av de problem som finns idag är att metoderna för riskbedömning är nya, och behöver förfinas. De som använder den teknik som finns måste ha stor erfarenhet för att kunna tolka datat de får. Genom att visualisera det data läkaren får blir det enklare att tolka resultatet, säger Matilda Larsson.

Matilda Larsson disputerade med sin avhandling "Quantification and visualization” på KTH nyligen. Nu siktar hon mot nya mål.

– Det långsiktiga målet är att ha tillgång en känslig metod för att kunna förutspå hjärtinfarkt på ett tidigt stadium, säger hon.

– Nu ska jag fortsätta som post doc vid universitetet i Leuven, Belgien, där jag gjorde en del av mitt avhandlingsarbete. Vi ska studera rörelse och deformation i halskärlen.

Jonas Blomquist /MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer