Så ökar du produktiviteten på hemmakontoret

2020-06-23 12:48  
Separera och dela upp, kolla mejlen i intervaller. Det finns många knep att ta till för att öka produktiviteten på hemmakontoret. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Det ständiga kryssandet mellan arbetsuppgifter och distraktioner i hemmet är kanske den största utmaningen med distansarbete. Här är några vanor som kan öka produktiviteten och minska känslan av att jobbet aldrig tar slut.

Sajten Fast Company har sammanställt några vanor som Juliet Funt, vd för effektivitetskonsultföretaget Whitespace at Work, lyfter fram för att öka produktiviteten och få en bättre balans mellan arbete och fritid på hemmakontoret. Här är ett urval:

Sätt upp en arbetsplats

Försök att skapa samma miljö även om du måste flytta runt hemma. Sätt exempelvis upp foton eller inspirerande citat på arbetsplatsen. De visuella signalerna talar om för hjärnan att nu gäller arbete, och att återvända till samma iordningsställda arbetsplats ger kraft. Använd vanligt papper eller post it-lappar istället för komplicerade checklistor för att skriva ner de kritiska uppgifter du ska fokusera på under dagen. Detta blir en påminnelse om att använda tiden till det som är viktigast.

Ta strategiska pauser

Att ta pauser under dagen är ett vanligt råd, men att veta när och hur kan vara förvirrande. Flera olika teorier finns om bästa intervall för pauser, men för att de ska fungera bör du utgå från dina individuella behov. Ta en paus när du drunknar i samtal, adrenalinet rusar, när din kropp suktar efter socker och koffein eller andra aktiviteter som kompenserar för vila.

Läs mer: Forskare: Lättare säga upp personal av personliga skäl

Kolla e-post i intervaller

E-post kan få produktiviteten att spåra ut. Istället för att hålla porten till mejlkorgen öppen hela dagen, bestämmer produktiva yrkespersoner när de ägnar sig åt − och avstår från − att kolla sin e-post. Ett tips är att exempelvis börja eller sluta varje hel timme med en titt på mejlen. Ett sådant målmedvetet och periodiskt schema skapar utrymme för att viktigt arbete ska kunna flöda.

Läs mer: 5 tips: Så sticker du ut i en virtuell miljö

Separera och dela upp

Produktivitet kan gynnas av att dela upp saker i fack och avdelningar. Allt som går att visuellt eller bildligt placera i en box hjälper ditt fokus. Att avsätta särskild tid för att läsa mejl är ett exempel. För att inte vara tillgänglig dygnet runt kan du även försöka att stämpla ut visuellt från arbetsdagen genom att lägga undan dina jobbrelaterade saker. En annan teknik för att sätta punkt för dagen är att tillkännage det. Ställ dig framför familj eller vänner och säg att nu är du klar för dagen. Eller säg det högt till dig själv.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt