Så når du framgång i Kina

2009-11-17 23:00  
Intresset för att förstå den kinesiska kulturen och hur man förhandlar och gör affärer med kineser har varit stort de senaste åren. Foto: Colourbox

Nu när Volvo och Saab kanske får kinesiska ägare är det rusning till kurserna i kinesisk affärskod i Västsverige.<br></br> - Men börja inte förhandla vid middagsbordet! varnar Kinakännaren.

Intresset bland svenskar för att förstå den kinesiska kulturen och hur man förhandlar och gör affärer med kineser har varit på topp de senaste åren. Och det tilltar.

- Fler och fler företag är intresserade av att vi kommer till dem med företagsanpassade utbildningar, säger Martin Henningsson, Kinaexpert på Västsvenska handelskammaren i Göteborg.

Det kan vara företag som har kineser i sina team eller ska få kinesiskt besök. Det finns företag som har varit i Kina länge, men kanske stöter på situationer de inte förstår. Eller affärssugna som tänker resa dit.

- Ta ordentligt med tid på er, råder Martin Henningsson.

Otåliga svenskar som vill se fabriken omedelbart och jaga vidare riskerar att bli frustrerade. Man börjar med att bygga relationen, sedan kanske det blir affär.

- Det gäller i många delar av Asien och ofta även i Östeuropa, alltså de ekonomier vi kallar nya marknader.

En förhandlingsrunda kan börja lite löst med att man bekantar sig, kanske åker på sightseeing. Sedan ses man igen lite senare i veckan och har mer specifika samtal.

- Vi vill prata skruv och mutter på en gång, det där kunde de väl ha sagt på första mötet, tycker vi. Är man en stressad inköpare från Sverige och chefen inte tillåter att man är borta mer än tre-fyra dagar blir kanske affären också stressad.

Vilka typiska kulturskillnader kan man stöta på?

- Kineser kan säga "yes" i ett läge där det varit mer konstruktivt att säga "no". Eller att man ena dagen får 40 mejl, sedan inte hör ett knyst.

Men, påpekar han, det ändrar sig hela tiden, kineserna anpassar sig till västerländska förhållanden.

Själv blev han såld på Kina för att lillebror hade lärt sig kinesiska genom att lyssna på Radio Peking i en gammal radio på vinden. Vip-behandlingen som 8-åringen fick på kineskrogen i London, när han beställde in ätpinnar på kinesiska, fick storebror att gå i gång. Så småningom blev det universitetsstudier i kinesiska och många vistelser i landet.

Martin Henningsson säger att man klarar sig ganska bra utan kinesiskan, det finns bra tolkar och på östkusten, från Peking till Shanghai, kan folk engelska på alla företag som gör internationella affärer. Men det finns provinser inne i landet där man inte har någon erfarenhet alls av att göra affärer med västvärlden.

Försök lära in några fraser på kinesiska, föreslår han, det anses artigt. Och är givande.

- Då säger de "Åh, du pratar fantastisk kinesiska!"

Kina är inget slutet samhälle, man är nyfiken på resten av världen och vill göra affärer, säger Martin Henningsson.

- Det är lite smågnissel, och infrastrukturella problem, strömmen kan ha gått. Men jag ser inga minfält.

I december hålls en endags workshop i kinesisk affärskultur på Västsvenska handelskammaren.

ABC för affärer i Mittens Rike

A. Bygg personliga relationer. Man blir ett med kollegerna, det är lite familjetänk.

B. Res till Kina. Det är svårt att sköta lyckade affärer på distans.

C. Investera rejält med tid. Om du planerar en resa till Kina: lägg på 30-50 procent på vistelsen.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer