Så mycket tjänar de svenska cheferna

Foto: colourbox

36 500 kronor – så mycket tjänaren genomsnittschef i Sverige. Det visar färsk statistik från Ledarna. "De flesta chefer tjänar inga miljonlöner", säger Annika Elias, ordförande i Ledarna.

Många drömmer om att en dag bli chef på jobbet. Men att vara chef innebär inte automatiskt att du kommer få en topplön.

Ny statistik från Ledarna visar att en genomsnittslön för en chef i Sverige ligger på 36 500 kronor i månaden inklusive förmåner och rörliga lönedelar. Bäst betalda är cheferna i Stockholm där ligger genomsnittslönen på 40 400 kronor.

Längst ner på listan hittar vi cheferna i Kalmar län där ligger snittet på 33 900 kronor i månaden.

– Det är bekymmersamt att många chefsuppdrag inte värderas högre och bekräftar att ledarskap är något vi värderar för lågt i Sverige idag. Vi måste bli bättre på att belöna bra chefer och sätta en prislapp på ledarskap, säger Annika Elias.

Under 2010 har 22 procent av cheferna bytt jobb. 16 procent bytte till ett nytt jobb hos samma arbetsgivare. 6 procent började hos en annan arbetsgivare.

– Att byta jobb är ett bra tillfälle att värdera ansvar och resultat. Oavsett om det sker inom arbetsplatsen eller om man väljer att byta arbetsgivare, säger Krister Andersson, löneexpert på Ledarna.

Karin Holmberg, MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer