Så mycket pengar får forskningen i Sverige

30 miljarder – så mycket fick de svenska lärosätena i forskningsintäkter under 2009. Nästan 10 procent av dem kom från icke vinstdrivande privata organisationer och stiftelser. Det är mer än i nästan alla andra länder. - Merparten går till de gamla stora lärosätena, säger Marie Karlhroth på VHS

Nästan 10 procent av forskningstödet under 2009 kom från privata stiftelser och organisationer. Tillsammans med sponsring från företag stod de för nästan 15 procent berättar Marie Karlhroth.

- Merparten går till de gamla stora lärosätena, säger Marie Karlhroth på VHS

Summorna från de privata icke vinstdrivande organisationerna och stiftelserna är internationellt sätt mycket höga, bara i Storbritannien skänker stiftelser och organisationer mer pengar till forskningen.

Pengarna som bland annat kommer från Cancerfonden, Hjärt-lung fonden och Wallenbergsstiftelsen går framförallt till de gamla lärosätena,Lunds Universitet, Karolinska Institutet, Uppsala Universitet och Göteborgs Universitet.

Om man räknar med forskningsstöd även från företag är det vissa lärosäten som utmärker sig med en hög andel forskningsstöd. Handels i Stockholm får till exempel 25 procent av sina forskningsintäkter från olika företag. Genomsnittet för de svenska lärosätena är 4 procent berättar Marie Karlhrroth.

Karin Holmberg, MiniMedia

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer