Så lär du dig sätta gränser för att minska pressen på jobbet

2019-04-05 14:22  
Foto: Henrik Montgomery / TT

Kaos på jobbet? Här är tipsen som kan få dig att bättre prioritera och må bra i en pressad situation.

Stress och press är en oundviklig del av både privatliv och jobb. Det kan röra sig om en kort period med hög arbetsbelastning, men den kan också hålla i sig i veckor, månader eller flera år. Men hur mycket en stressig situation påverkar dig handlar mycket om hur du väljer att reagerar på den, menar karriärrådgivaren Frances Bridges i en artikel i Forbes. Här är hennes tips för att hantera press på ett både hälsosamt och produktivt sätt.

Prioritera

Om pressen blir övermäktig under exempelvis ett projekt, gäller det att omedelbart börja bryta ner situationen till olika steg. Bestäm vilka uppgifter som måste göras nu och vad som kan vänta. Genom att dela upp saker blir situationen mer hanterbar, och när du kan pricka av arbetsuppgifter från en lista blir du lugnare och har bättre kontroll.

Ta hand om dig själv

Dåliga vanor som ohälsosamma drycker, skräpmat och koffein i stora mängder brukar följa när stressen sköljer över. Men genom att ta bättre hand om dig själv med bra kost och träning kommer i stället pressen att minska, och du får mer energi att fokusera. Meditation är också ett sätt att rensa hjärnan, liksom att umgås med familj och vänner.

Sätt gränser

Om du har hamnat i en pressad situation på grund av att människor delegerar arbetsuppgifter till dig så är det dags att säga ifrån. Dagens teknik medför också att du är tillgänglig dygnet runt, och ett tips är att inte kolla e-post efter att du har lagt dig eller lägg mobilen i ett annat rum. Det kan också vara bra att dra ner förväntningar om vänner och familj kräver för mycket av dig. Berätta att det är stressigt nu, men att det snart blir mer tid att umgås. Du får då mer utrymme att ägna dig åt dina prioriterade arbetsuppgifter.

Återhämtning

Det går inte att konstant jobba. Även i kaotiska stunder behöver du ladda batterierna genom att vara ledig, ta en sovmorgon eller bara få en nypa frisk luft. Inse att ingen är på topp hela tiden, och är du sliten kommer återhämtning att leda till att du fungerar bättre på jobbet.

Sök stöd

Blir pressen för mycket att hantera bör du söka hjälp. Delegera några arbetsuppgifter till kollegor och säg till chefen att du är på bristningsgränsen. Det är också viktigt att umgås med dina närmaste som kan ge stöd i en svår och stressig situation. Du behöver inte hantera allt på egen hand.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt