Så kan ingenjörerna rädda världen

2009-03-16 12:35  

Ingenjörerna kan rädda världen. Men då krävs att de är mer än bara teknikansvariga. De måste tänka till. Det är grunden i Den reflekterande ingenjören, ett studentdrivet ideellt projekt på KTH.

Den reflekterande ingenjören vill att ingenjörsstudenter aktivt deltar i diskussioner om ingenjörens roll och hur ingenjören kan bidra till hållbara samhällen.

- I förlängningen tror vi detta skapar ingenjörer med förmåga att lösa problem på riktigt, så att vi får ingenjörer som blir en positiv kraft för samhällsutvecklingen, säger Alexander Olsson, projektledare för Den reflekterande ingenjören 2009, i ett pressmeddelande.

Varje år arrangeras detta debattforum med seminarier och tävlingar av kårföreningen SEEK och Designföreningen vid KTH samt volontärorganisationen INUG - Ingenjörer och naturvetare utan gränser. Studenterna bakom projektet hoppas att Den reflekterande ingenjören kommer att finnas på alla tekniska universitet och högskolor på lite sikt.

Det hela drar igång tisdag 17 mars med att Isabella Lövin, författare till den uppmärksammade boken Tyst hav och Miljöpartikandidat till EU-parlamentet, lunchföreläser om tillståndet i Afrikas hav.

På kvällen handlar det om Growyn, en sökmotor, som donerar sin vinst till organisationer som aktivt arbetar för att förbättra miljön.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson pratar veckan därpå liksom Niclas Ihrén, huvudchef för Globe Forum, ett internationellt nätverk för hållbar affärsutveckling.

Brian Palmer från Harvard, numera vid Uppsala universitet, tar upp frågor om global etik, civilkurage och personligt mod vid en föreläsning den 2 april.

Elisabeth Vene

Mer om: INUG KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt