Så kan chefer minska känslan av isolering

2020-10-14 15:26  
Ett effektivt sätt att motverka ensamhet är att bygga upp en känsla av mening i arbetet. Genrebild. Foto: Tina Witherspoon/Unsplash

Social distansering och hemmajobb under pandemin kan leda till att känslan av ensamhet och isolering bli allt mer påtaglig. Men det finns sätt för ledare och chefer att underlätta situationen.

Enligt en artikel i Fast Company kan ensamhet och isolering ha negativa effekter för hälsan, men också påverka jobbet genom lägre produktivitet och kvalitet på arbetet.

I den pågående situationen har därför chefer och andra ledare ett stort ansvar för medarbetarnas välbefinnande. Och det finns sätt att bryta känslan av isolering:

Skapa mening

Ett effektivt sätt att motverka ensamhet är att bygga upp en känsla av mening i arbetet. Här kan chefer hjälpa till att skapa och förmedla ett gemensamt syfte genom att exempelvis prata med medarbetare om resultat av projekt, fira framgångar och ge erkännande till personer.

Checka in

Många anställda är trötta på virtuella möten. Skapa därför andra tillfällen att träffas för att öka samhörigheten. Ring upp någon och prata om annat än jobbet. Om även ledare öppnar sig, och delar med sig av upplevelser av situationen, kan det bli lättare för anställda att bli bekväma med sina egna känslor.

Läs mer: Utredare: ”Ingen kan vara produktiv åtta timmar om dagen”

Odla relationer

Försök att hitta sätt att härma de sociala möten som uppstår på ett kontor. Här kan man exempelvis ha olika chattkanaler för att prata om hur pandemin påverkar tillvaron eller samlas kring gemensamma intressen och ämnen. Andra sätt för medarbetare att mötas kan vara digital after work, yogaklasser och bokklubbar.

Erbjud stöd

Slutligen är det viktigt att tillgång finns till professionellt stöd kring psykisk ohälsa. Säkerställ att alla medarbetare känner till att sådana möjligheter finns. När pandemin drar ut på tiden kan ensamheten komma att öka. Som ledare gäller det att vara lyhörd kring hur anställda fortsätter att påverkas av situationen.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt