Så kan chefen underlätta livspusslet

2019-08-13 16:46  
Chefen kan hjälpa att göra ditt livspussel lättare att lägga, samtidigt som företaget påverkas positivt. Foto: TT och Chris Ryan

Prestera på topp och samtidigt ha ett fungerande privatliv är inte alltid en lätt kombination. Här kan chefer använda sitt inflytande för att skapa förutsättningar för en bättre balans.

Lycka och välbefinnande på det privata planet är förstås ett eget ansvar, men chefers beteende och agerande kan skapa förutsättningar för att få livspusslet att gå ihop samtidigt som företaget påverkas positivt. Sajten Fast Company har listat några tips för chefer och teamledare. Här följer ett urval.

Utmana systemet

Bra ledarskap innebär att förändra och konstruktivt skaka om systemet. Det innebär nödvändigtvis inte att starta ett korståg mot företagets nuvarande policy, utan om att hitta nya arbetssätt och rutiner som kan förbättra villkor och trivsel för medarbetarna.

Argumentera för balans mellan jobb och fritid

När du som ledare pratar med andra inom företaget är det viktigt att lyfta vikten av att prioritera balansen mellan jobb och privatliv. Genom att erbjuda anställda större flexibilitet kan företagets attraktionskraft öka och även bidra till att anställda stannar kvar.

Läs mer: Hinner du äta på jobbet? Här är skälen varför du bör ta dig tid

Erbjud dig att vara försökskanin

Låt ditt eget team fungera som ett pilotförsök när du föreslår nya arbetssätt som exempelvis kan underlätta familjelivet. Våga göra ett försök - oavsett om det handlar om flextider, friare arbetsplatser eller möjlighet att jobba med egna projekt. Om du kan visa framgång inom ditt eget team kan det bli en start för resten av organisationen.

Bygg nära relationer med andra ledare

Samla de ledare inom organisationen som också tar steg för att erbjuda bättre balans mellan arbete och fritid. Dela idéer och byt erfarenheter. Utöver att nätverka kan ni bilda en kritisk massa för att skapa förändringar mot ett mer familjevänligt företag. Undersök hur andra företag stöttar arbete och privatliv och ta med dig idéer till ditt eget företag.

Läs mer: Tre råd i väntan på svar efter jobbintervjun

Tänk på dina egna val

Dina val påverkar andra så underskatta därför inte vikten av hur du som chef själv hanterar jobb och privatliv. Andra ser hur du agerar och antar att ditt beteende är i linje företagets värderingar. Du har fått rollen som ledare och det innebär att andra kommer att iaktta vad du gör.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt