Så hjälper du ditt barn att bli ledare

2014-02-21 11:09  
Tio tips för att hjälpa ditt barn att bli en ledare. Foto: Colourbox

Föräldrars välvilja hindrar barnen från att utveckla sina ledarskapstalanger. Ledarskapsexperten tipsar om hur du ska bete dig för att inte gå i curlingfällan.

Det räcker inte att älska sina barn. Föräldrar måste också förbereda dem för verkligheten. Att skydda dem mot allt svårt är att göra dem en björntjänst. Det anser den amerikanska ledarskapsexperten Tim Elmore. Han har grundat organisationen Growing Leaders, som hjälper unga att bli morgondagens ledare.

- Jag tror att varje föräldrageneration vill kompensera för den föregående. Dagens föräldrar vill ha allt genast, medan deras föräldrar sparade till pensionen. Föräldrar som kan fokusera på morgondagen och inte ögonblicklig behovstillfredsställelse når bättre resultat, säger Tim Elmore till Fortune Magazine.

Så här hjälper du barnen att träna upp sig till ledarskap, enligt Tim Elmore:

1. Låt barnen utsätta sig för risker. Vi gör allt vi kan för att skydda våra barn från faror. Det är att göra dem en björntjänst. De som aldrig får ramla och slå sig utvecklar fobier som vuxna. Låt dem testa och låt dem misslyckas.

2. Vänta med att ingripa. Vi vuxna är för snabba med att ta över. Det är kortsiktigt tänkande och hindrar barnen från att lära sig att lösa problem på egen hand. Att vänja sig vid att alltid bli räddad utvecklar ingen vuxenkompetens.

3. Beröm med urskiljning. Om vi är alltför snara att ge våra barn beröm för allting och struntar i att tillrättavisa dem när de uppför sig illa lär de sig att fuska och ljuga för att slippa möta den jobbiga verkligheten.

4. Säg nej. Låt dem inte göra vad de vill, ge dem inte allt de önskar. Barn som får kämpa för det de verkligen vill ha blir inte bortskämda. Den som ständigt får materiell belöning lär sig aldrig att känna inre motivation och för den delen inte heller villkorslös kärlek.

5. Berätta om dina felsteg. Ungdomar måste få pröva sina vingar. Men hjälp dem att navigera genom att berätta om vilka misstag du gjorde i deras ålder, det underlättar för dem att välja.

6. Skilj mellan intelligens och mognad. Det finns ingen viss ålder när man är mogen att ta ansvar. Barnet må vara väldigt intelligent men därmed inte redo för en massa frihet. Men för att inte hindra utvecklingen mot självständighet kan du kolla vad de jämnåriga barnen gör.

7. Lev som du lär. Ta ansvar för dina handlingar och visa att du är att lita på. Du kan vara säker på att barnet lägger märke till hur du agerar i minsta etiska fråga. Om du inte tar genvägar lär det sig att inte göra det heller. Föregå med gott exempel och gör någon frivilliginsats, som visar osjälviskhet och glädjen i att ge.

8. Ge dem tålamodsprövande projekt. Det lär dem att skjuta behovstillfredsställelsen på framtiden.

9. Ge dem vuxenuppgifter. Betala räkningar, till exempel.

10. Ge beröm. Utvecklingsteg mot självständighet och ansvarstagande ska uppmärksammas och firas.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt