Så hittar du studentbostad

I de stora studentstäderna slåss rekordmånga om bostäderna. Här är de bästa tipsen för att hitta studentbostad.

Att hitta en bostad som inte kostar mer än 3000-3500 kr per månad kan kännas som en omöjlig uppgift. Till hösten väntas rekordmånga söka till landets högskolor. Hur ska man göra för att skaffa tag över huvudet?

- Man ska ha rika föräldrar. Har man inte det får man vara beredd på att slita lite. Man måste vara ute i god tid, säger Nicke Grundberg på SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation.

De längsta köerna till studentbostäder är uppe i över ett år. Därför är det viktigt att man söker bostad i god tid, gärna så fort man börjar fundera på att studera på en ort.

- Som student gäller det att vara ute i god tid. Om man tänker att man skall plugga till hösten är det dags att söka bostad nu. Det hade egentligen varit bra att göra det för några månader sen, säger Moa Neuman, ordförande för SFS, Sveriges förenade studentkårer.

Att veta vilka köer man behöver stå i är inte alltid helt lätt. Studentkåren har oftast koll på vilka bolag som finns på orten och hur man ställer sig i kö hos dem. Ett bra tips är att kolla på kårens hemsida eller att höra av sig till kåren eller nationen.

Studenter kan självklart hyra vanliga bostäder också. Dit är köerna oftast längre och priserna något högre, men å andra sidan finns det inga hinder för att bo kvar i en vanlig hyresrätt efter avslutade studier. Kommunerna har ofta bra koll på vilka hyresbolag som finns på marknaden, så sök på kommunens hemsida.

Eftersom kötiderna är långa blir många tvungna att hyra i andra hand. Ett andrahandsboende innebär att du hyr en lägenhet som någon annan äger eller har förstahandskontrakt på. Det är oftast tidsbegränsade kontrakt som löper på allt från några månader till ett år eller mer.

För att hitta ett andrahandskontrakt finns en mängd sidor på internet, och det går alltid att titta efter lappar både på campus och på stan. Om du kan dela lägenhet med en kompis ökar möjligheterna eftersom man ofta har råd med lite högre hyra om man är två som delar.

- Det ordnar sig till slut för de flesta. I vissa städer finns det kortköer och akutlösningar som kan hjälpa till. Många får kanske flytta runt lite i början och bo i en kappsäck, men det brukar ordna sig till slut, försäkrar Moa Neuman.

Så hittar du bostad

Var ute i god tid! Eftersom köerna kan vara långa är det viktigt att vara ute i god tid.

Kolla med studentkåren. Kåren består av studenter, de vet hur bostadsmarknaden ser ut på plats. Be om tips på köer att ställa dig i och andra tips.

Ställ dig i allmäna köer. Kanske kan du få en vanlig hyresrätt, om inte kanske du behöver en när du pluggat klart.

Ha koll på andrahandsmarknaden. Andrahandsmarknaden är något av en djungel, men om du akut behöver bostad så går det oftast ganska snabbt att få en i andra hand. Sök på bland annat andrahandsguiden.com och blocket.se.

Fråga alla du känner. Kanske har du en faster som har en vän vars son vill hyra ut en lägenhet?

Hanna Eriksson / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer