Så hanterar man en svensk it-ingenjör

2008-11-26 07:47  

Svenska it-ingenjörer är känsliga för kritik och väldigt auktoritetsbundna. Men det går att lära sig att förstå dem, anser vd:n för ett it-företag I Köpenhamnstrakten.

I krisens spår är det lätt att ragga svenska it-ingenjörer till Danmark. Men svårare att integrera dem i den danska kulturen.

Kulturskillnaderna mellan Sverige och Danmark är större än många kanske tror.

Men har man lyckats överbrygga svårigheterna med hjälp av information och lite god vilja så är svenskarna en stor tillgång.

Det tycker Glenn Arnesen, vd på it-företaget IFS, som gör affärssystem. Hälften av de anställda på kontoret i Ørestad utanför Köpenhamn är svenskar och norrmän.

Danskarna räckte inte till
- Vi kunde inte hitta tillräckligt med danskar när vi startade avdelningen för två år sedan, men genom att använda medarbetare från de andra skandinaviska länderna är vår omsättning dubbelt så stor som den skulle ha varit annars, säger Glenn Arnesen, till Version2.dk.

Själv är han norrman.

Han anser att man inte ska underskatta svårigheterna med kulturskillnaderna, som IFS har lagt ner mycket jobb på att utjämna. Workshops och handböcker är några metoder.

En svensk börjar gråta
– Danskar är till exempel mycket mer direkta än svenskar. Om en kollega gör ett fel påpekar man man utan omsvep att det inte duger. Säger man så till en svensk börjar han nästan gråta, säger Glenn Arnesen.

En annan skillnad är svenskarnas auktoritetstro. Först är det många möten och det tar lång tid komma fram till ett beslut. Sedan följer man planen slaviskt, även om allt är åt skogen, enligt Glenn Arnesens uppfattning.

Inte ens skåningar förstår jylländska
Han är mycket mån om att problemet ska tas på allvar, eftersom det kräver god vilja från medarbetarna. Där finns till exempel språksvårigheterna. En skåning och en jyllänning har väldigt svårt att förstå varandra. Därför är det bättre att de pratar engelska.

Glenn Arnesen är totalt sett mycket nöjd med att att företaget har lyckats med att jobba interskandinaviskt.

- Det har gjort IFS mer flexibelt på den skandinaviska marknaden och mindre sårbart när det gäller brist arbetskraft, säger han.

Elisabeth Vene

Mer om: It-konsulter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer