Så hanterar du 80-talisterna

2008-10-07 23:00  

Det ska vara roligt att arbeta. Det är nyckelbegreppet för 80-talisterna. De vill ständigt ha nya utmaningar. Förr tittade man snett på den som bytte jobb ofta. I dag är hoppjerkan smart, som söker konstant personlig utveckling.

Snart tar en ny generation över efter 40-talisterna. Många är tankesmedjorna som kartlägger den nya arbetsgenerationen, 80-talisterna. Så också chefsorganisationen Ledarna, som i dag ska ha seminarium kring hur man blir en attraktiv arbetsgivare för den nya generation på Arbetsmiljöforums Working Life-dagar på Globen i Stockholm.

-?80-talisterna kommer inte att köpa dagens chefsvillkor. De har sett sina föräldrar offra sig för jobbet. Vi hoppas att de sätter nya ramar när de sedan blir chefer, säger Stefan Kummås, marknadsanalytiker på Ledarna.

-?Det krävs nya karriärvägar att locka med. På Öhrlings Pricewaterhouse Coopers, till exempel, har det självklara målet varit att bli partner. Nu uppmuntrar man medarbetarna att göra avbrott och syssla med något annat och ger dem utrymme att jobba med till exempel volontärarbete, säger Anki Udd, ledarskapskonsult på Ledarna.

80-talisterna är ambitiösa och vill mycket, men de tittar först och främst på sig själva. Vad lär jag mig av detta? Eftersom deras föräldrar har talat om för dem att allt är möjligt, har de jättestora krav på sig själva. Samtidigt är de vana vid beröm och stöd. Så när de inte kommer in på drömutbildningen hamnar de i livskris.

Deras teknikmognad ställer krav på arbetsgivaren.

-?Vi kallar dem digitala infödingar. De är vana vid att kontakta sitt nätverk hela tiden. Streta inte emot och förbjud, utan ha ett öppet sinne och titta på hur du kan använda det nya de för med sig, säger Anki Udd, själv digital invandrare och 60-talist.

Har man inte i alla tider pratat om ungdomen nu för tiden, som sedan blir som alla andra, när villan, Volvon och vovven väl är på plats?

-?Det är klart att man socialiseras när man kommer in i ett yrkesliv, den ungdomliga yvigheten minskar. Men när 40-talisterna går i pension blir det stora luckor. Det är inte längre frågan om att det kommer in enstaka unga, som anpassar sig, vi pratar om hela grupper som kommer med andra värderingar, säger Stefan Kummås, 50-talist.

-?Visst, allt det här generationstänkandet är grova generaliseringar, säger Anki Udd. Men det är ändå en stor skillnad i att ha vuxit upp med internet, som sprängt tid och rum. 80-talisterna kan inte inse varför man ska vara bunden till en viss arbetsplats.

Anki Udd påpekar att man naturligtvis inte kan ha så stor flexibilitet inom alla områden, det finns ju många ställen där du måste vara på plats. Men även där försöker man skapa flexibilitet, genom att personalen får lägga sitt eget schema, till exempel.

Hur blir det med all den här frihetstörsten och individualismen om det blir recession nu?

-?Vid dåliga tider sitter man lite lugnare i båten.

Och krisberedskapen?

-? De har inte varit med om dåliga tider, så de har inte samma beredskap som tidigare generationer.

Det behövs 200 000 - 250 000 chefer fram till 2014. Kan de individualistiska 80-talisterna chefa? Absolut, tror man på Ledarna. De har ju spelat datorspel online, och det är rena chefssimulatorn, där du lär dig att fatta snabba beslut och ta konsekvenserna av dem, rekrytera medarbetare, få folk att göra olika saker, belöna, få dem att stanna kvar, leda en grupp mot samma mål, utvärdera. Liksom att gruppens resultat hänger på dig, eftersom alla länkar är lika viktiga i kedjan.

Så chefar du över 80-talister

* Ge omedelbar feedback. De är vana vid ett högt tempo från datorspelen.
* Var tydlig. Säg vad som är ok och inte okej att göra.
* Skrota förbudsskyltarna. Låt dem fortsätta att vara ständigt uppkopplade. Använd dig av deras enorma nätverk i marknadsföring. Du kanske kan testa en affärsidé på ett helt nytt kundunderlag.
* Flexibilitet i tid och rum. Låt dem jobba när de har lust, bara de gör det de ska.
Ge dem utrymme till att göra nya saker.

Så här generaliserar Ledarna 80-talisterna:

Stark känsla för moral och etik, beredda att slåss för frihet, hög utbildningsnivå , mycket tekniskt kunniga, önskar intellektuell utmaning, måste lyckas. Viktigt, att ha skoj, ett balanserat liv. Önskar en inkluderande ledarstil, ogillar långsamhet, vill ha omedelbar feedback, vill ständigt ha nya utmaningar.

Känner du igen dig?
Ida-Theres Karlsson, född -83, elitbrottare:

För mig är det mycket viktigare att trivas med jobbet än att tjäna pengar. Det är väldigt tydligt av de karriärval som jag har gjort. Jag vill känna att jag åstadkommer något. Jag tror på att möta alla människor likvärdigt. För att jag ska stimuleras så behöver jag utmaningar och jag tröttnar lätt om det går för långsamt. En uppmärksam chef skulle upptäcka de egenskaperna och möta mig på rätt nivå.

Emil Christensen, född -84, professionell Counter-Strikespelare:
Mycket stämmer på mig, jag grundade mitt första företag när jag var 19 samtidigt som jag var världsmästare i världens största datorspel. Jag har alltid velat haft nya utmaningar och alltid känt att jag måste lyckas. Det jag också märkte var hur otroligt otålig jag var och fastän allting gick väldigt bra så tyckte jag att det gick för långsamt och ville ha enorma reslutat över en natt.
Jag skulle inte kunna ha roligt på ett jobb som jag visste att jag inte kunde göra pengar på, samtidigt tror jag inte att jag skulle lyckas göra pengar på ett tråkigt jobb.
Man måste inse att 80-talisterna inte är intresserad av ett 9-5 jobb varje dag utan möjlighet att utvecklas inom det.

Gustav Fridolin, född -83, fd politiker, numera journalist. Kommer med en bok om 80-talisterna i vår:
Det finns saker som inte stämmer statistiskt, även om det predikas av framtidsguruer. SCBs mätningar visar till exempel att ingen grupp unga tidigare i lika hög grad haft inställningen att man jobbar för att ha råd med en god fritid. Alltså motsatsen till att vilja förverkliga sig. Idén om hoppjerkor baserar sig på mätningar som visar att de flesta tror att de ska byta jobb inom de närmsta åren, men de siffrorna handlar lite om vad man vill. Eftersom många har tillfälliga anställningar är det inte konstigt att många tror att de kommer byta jobb.

Nathalie Nilsson, född -87. Läser informationsteknik på Chalmers, projektledare för Datatjej 2009:
Det viktigaste för mig är att ha ett stimulerande arbete som ger ständiga utmaningar. Pengar spelar självklart roll men det viktigaste är att trivas och möta sina egna mål.
80-talister skiljer sig från tidigare generationer men jag tror att det är positivt. Att mixa dessa generationer tror jag kommer att ge en stadigare balans och en bredare grund. Att dela med sig av varandras erfarenheter och kunskaper när det gäller teknik, ledarskap med mera är viktigt.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer