Så får du ut mest<br></br> av dina referenser

2009-10-13 23:00  

En riktigt bra referensperson kan vara din biljett till en ny, bättre karriär. Ett dåligt val kan kosta dig drömjobbet. - Lita inte på att referensen framställer dig i bra dager, säger Gunilla Arhén, karriärexpert.

En ansökan kan vara hur välformulerad som helst, meritförteckningen aldrig så imponerande. Chansen att få jobbet ökar radikalt om du kompletterar med ett par namn som arbetsgivaren kan ringa upp och diskutera dig med. Referenser är viktigare i dag än tidigare. Det beror inte bara på att det är en tuff arbetsmarknad.

- Attityden hos den sökande har fått så stor betydelse. Det handlar inte enbart om att ha rätt kompetens på pappret, den som anställer måste ta reda på om personen passar in, säger Gunilla Arhén, karriärrådgivare och vd på Ruter Dam.

Men ange inte referenserna i din första ansökan. Då skriver du endast att du gärna gör det, om så önskas. Går du vidare och ombeds lämna referenser är två, tre namn lagom. Dels en eller två tidigare chefer som vet vad du kan bidra med på arbetet. Dels någon som du känner mer privat, det kan vara en kollega eller någon från föreningslivet.

Det är sällan en bra idé att ha sin nuvarande chef som referens. Det väcker misstankar.

- Då drar arbetsgivaren öronen åt sig, en bra person vill en chef ju ha kvar, säger Gunilla Arhén.

Det förekommer att en chef ger en person sparken och i nästa andetag lovar att ge honom eller henne fina vitsord. Syftet kan vara att bli av med en person snabbt eller slippa ha dåligt samvete. Detta är ingen hemlighet för professionella rekryterare.

- Väldigt ofta lyser de verkliga åsikterna igenom, hur mycket en referens än anstränger sig.

Undvik att ett sådant taktikspel spolierar din karriär. Ta reda på vad en person tänker säga om dig. Det kanske inte går att fråga rent ut.

- Men man kan skapa sig en bra bild av läget genom att ställa frågor som "tror du att du vet tillräckligt om mig för att vara min referens?" och vara lyhörd för svaren.

Även om du själv känner att du gjort ett bra jobb kan det vara smart att luska lite i hur en tidigare chef kommer att framställa dig. Tro inte att det alltid är den objektiva sanningen som kommer fram, varnar Gunilla Arhén.

- En person kan vara väldigt duktig och bra på alla sätt och vis, men kanske f ö r duktig för sin chef om man säger så...

Referenser är färskvara. De håller fem år, inte gärna mer, tycker Gunilla Arhén. För den som inte bytt jobb på länge kan detta vara en utmaning.

Ett alternativ kan vara att be en person på arbetsplatsen - men helst inte chefen alltså - att vara referens. Ansträng dig då att hitta någon som har relevanta erfarenheter. Söker du en anställning som projektledare kanske du kan välja en referens från någon som ingått i en grupp som du ansvarat för.

Text: Linda Vikström

Den uppsagdes chef var mer positiv än väntat

Jasmine sökte jobb som företagssäljare på ett stort telekomföretag.

Hon slingrade sig när det gällde referenser från sin förra arbetsplats.

- Som så många låtsades hon att hon sagt upp sig själv. Det behöver man inte vara så himla rutinerad för att genomskåda, säger

rekryteringskonsulten.

Jasmine stod helt utan relevanta yrkesreferenser.

Till slut lämnade hon ut namnet på sin förra chef.

- När jag väl kunde ringa hade arbetsgivaren lagt konflikten bakom sig, som så ofta är fallet, och kunde ge en nyanserad och relevant bild av kandidaten.

Pappas pojke listade pappas polare

Samuel sökte jobb som aktiemäklare på en stor bank. Listan på referenser var längre än brukligt, ett tiotal personer, de flesta tämligen välkända i näringslivet. Tanken var säkert att imponera. Men redan första samtalet resulterade i ett: "Vem pratar du om? Aha, det måste vara den där unge mannen som är son till min tennispartner".

- Vi hade ju gillat den här personen vid intervjun, men referenstagningen gjorde att vi backade och inte anställde honom, säger chefen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt