Så blir du en lyckad talare på TEDx

2015-12-10 08:42  
Andreas Ekström föreläser oftast om den digitala revolutionen. Foto: Pontus Tideman

Den svenske journalisten och författaren Andreas Ekström har varit en etablerad föreläsare sedan 2011. Han tipsar om hur man håller i en TEDx-föreläsning.

De mest prestigefyllda TED-föredragen, så kallade ”talks”, är de som tar plats på den årliga TED konferensen i Vancouver i Kanada. Där har bland andra, Hans Rosling och Al Gore framfört sina kända föreläsningar. TEDx-talks är vad man kan kalla ett eventfranchise. Vem som helst får anordna ett TEDx-evenemang men ofta är det högskolor eller företag som gör det.

Andreas Ekström har haft två TEDx-föreläsningar, i Oslo och i Lund. Hans föreläsning från Oslo blev en succé på ted.com. På två veckor fick det över sjuhundratusen visningar.

– Mitt bästa råd är att man ska förbereda sig noggrant! Det gäller oavsett vilket föredrag man ska göra. Skriv ett manus, ställ dig framför en spegel och öva. Klocka dig själv så att du vet hur lång tid det tar. Ha koll på när du ska pausa så att du inte stressar och pratar för fort, säger han.

Han menar att man kan vinna mycket på att kombinera bra tal med det visuella. Många av de populäraste talarna är de som har slagkraftigt bildmaterial.

I föreläsningen från Oslo, som handlar om hur sökresultat från Google inte är helt opartiska, satsar dock Andreas Ekström nästan bara på bra språklighet.

– Jag tror man kan säga att jag har ett innehåll som är relevant oavsett hur det berättas eller av vem, förklarar han.

Drömmer du nu om att få prata under ett TEDx-evenemang? Då måste du arrangera evenemanget själv eller bli inbjuden av en annan arrangör.

 

  

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Simon Lindberg

Mer om: TED TEDx

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt