Så ber du om hjälp – från någon du inte haft kontakt med på länge

2018-11-15 08:55  
Foto: Alamy

Ibland behöver vi hjälp från andra för att komma vidare i karriären. Det kan vara svårt att be om hjälp överhuvudtaget, men ännu jobbigare om du dessutom inte har pratat med personen på evigheter. Här är tips på om hur du kan göra.

Grunden till en framgångsrik karriär är att bygga upp och underhålla sina nätverk, både privat och professionellt. Det ger bland annat bättre möjligheter, snabbare befordran och högre status, skriver tidningen Chef som hänvisar till Harvard Business Review.

Du behöver inte känna dig besvärlig om du ber om hjälp från någon som du tappat kontakten med. Här är några tips för hur du kan gå till väga:

1) Skifta perspektiv. Många tycker inte att det känns bra att vara en person som bara hör av sig när det är dags att be om hjälp. Men försök att byta perspektiv. Det är bådas ansvar om ni inte hörts av på flera år och personen kanske blir glad över att du hör av dig.

2) Ta tjuren vid hornen. Skriv gärna redan i ämnesraden något om att ni inte har hörts på länge. Försök att avdramatisera situationen genom att vara personlig och skriva lite om vad som hänt i ditt yrkesliv sedan sist.

Läs mer: Skicka inga mejl utan att göra det här först

3) Låt inte desperat. Tonen bör vara säker, eftersom du tror att du vänt dig till helt rätt person, men ändå kravlös och försiktig.

4) Skapa en utväg. Den du hör av dig till kanske faktiskt inte har tid. Börja därför ditt mejl med något i stil med du har säkert mycket att göra, så om det passar dåligt förstår jag det helt, för att inte måla in personen i ett hörn.

5) Erbjud din hjälp. Se på din kontakt och din fråga om hjälp som en del i en ömsesidig relation och erbjud dig själv att hjälpa till nu eller framöver. Det gör att personen inte känner sig utnyttjad.

Karin Myrén

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt