Karriär

Rut och flex vägen för kvinnors framgång

Jeanette Anttila, Anna Ålenius Mathson och Maragareta Lantz är tre av de 150 cheferna som samlades i Bobergshallen på regeringskansliet för att samla tips till regeringen och näringslivet om hur man ska få fler kvinnor på toppositioner. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet
Ett förslag från en av diskussionsgrupperna är att ålägga företag med fler än 10 anställda att på hemsidan redovisa mäns och kvinnors månadslön.

Det börjar i klassrummet. 150 kvinnliga chefer är överens om att skolan är nyckeln till att få fler kvinnor i toppositioner. Sedan behövs mer av Rut och flexibilitet i arbetslivet, tipsar de kvinnliga cheferna politikerna och näringslivet.

Publicerad

Det finns en uppsjö av beräkningar, som visar att företag med jämställda ledningsgrupper har högre lönsamhet än de helmanliga. Ändå går det inte framåt. Snarare lämnar kvinnliga chefer det operativa.

-Fråga dem varför och vad som krävs för att de ska stanna, säger Sofia Falk. Det var utgångspunkten för ett seminarium, där 150 kvinnliga chefer hade samlats för att brainstorma. Initiativet är Sofia Falks.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här