Rut och flex vägen för kvinnors framgång

2012-02-10 09:07  

Det börjar i klassrummet. 150 kvinnliga chefer är överens om att skolan är nyckeln till att få fler kvinnor i toppositioner. Sedan behövs mer av Rut och flexibilitet i arbetslivet, tipsar de kvinnliga cheferna politikerna och näringslivet.

Det finns en uppsjö av beräkningar, som visar att företag med jämställda ledningsgrupper har högre lönsamhet än de helmanliga. Ändå går det inte framåt. Snarare lämnar kvinnliga chefer det operativa.

-Fråga dem varför och vad som krävs för att de ska stanna, säger Sofia Falk. Det var utgångspunkten för ett seminarium, där 150 kvinnliga chefer hade samlats för att brainstorma. Initiativet är Sofia Falks.

Hon ingår i den svenska delegationen för toppmötet i Northern Future Forum, där statsministrarna från Norden och Baltikum och Storbritanniens David Cameron bland annat diskuterade hur man kommer åt den tillväxtpotential som kvinnor utgör.

-Politikerna behöver input från verkligheten och det får de nu, från själva målgruppen, säger Sofia Falk, som också ledde seminariet. Det inleddes av näringsminister Annie Lööf och avslutades av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som njöt av att blicka ut över havet av kompetenta kvinnor.

Sofia Falk startade sitt företag Wiminvest i ren frustration över att det är så dåligt beställt med den kvinnliga andelen i ledningsgrupper och styrelserum. Affärsidén är att lära cheferna att fråga kvinnorna själva vad som krävs, inte att sitta och fundera i egen chefsmodul.

De 150 seminariedeltagarna kläckte idéer tillsammans i smågrupper, som alla kom fram till att flexibilitet är en grundförutsättning. Bland annat att kunna jobba hemifrån.

-It möjliggör ökad jämställdhet.

Den som säger det är Jeanette Anttila och hon är förstås i it-branschen, vd på Qliktech, som säljer programvara som blixtsnabbt analyserar enorma datamängder.

-Jag skulle inte vara där jag är i dag om jag inte kunde logga på hemma på kvällen, säger Jeanette Anttila, en ivrig anhängare av megatrenden BYOD, bring your own device. Det ska inte vara krångligare att jobba med it på jobbet än vad det är hemma med paddan eller smartphone.

Hon tror att it håller på att bli så avdramatiserat genom att vi alla använder det till vardags, att kvinnorna kommer att dras till it-utbildningarna av sig själva inom tio år.

-It betyder inte längre en man i vit rock som säger "det här är svårt".

Jeanette Anttila tror på ekonomiska morötter till företag som är bra på jämställdhet. Och önskar fler initiativ typ Styrelsekraft, som utbildar kvinnor i konsten att vara styrelseledamot.

-Och att skolan aktivt jobbar med förebilder, ledarskap, konfliktlösning och retorik.

Så når du topposition

-Vara påläst, säger Margareta Lantz, informationschef på Axis Communications, som gör övervakningskameror.

-Marknadsföra sig själv, säger Anna Ålenius Mathson, presschef på onlineföretaget Projectplace.

-Mentorskap, både att ha och vara en själv, säger Jeanette Anttila, Sverigechef på it-företaget Qliktech.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt