Karriär

Robyn vill locka tjejer till teknik

Robyn tillsammans med Sophia Hober, dekanus på KTH (till höger) och till projektledare Paulina Modlitba-Söderlund. Foto: TT

Robyn fascineras av hur teknologin påverkar vårt samhälle. Nu är artisten en av initiativtagarna bakom teknikfestivalen Tekla som riktar sig till unga tjejer.

”Once you gone tech you ain't never going back”, sjunger Robyn i sin låt ”Fembot”. Nu vill artisten, tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, inspirera andra tjejer som är nyfikna på teknik att utforska och söka sig till den fortfarande mansdominerade teknikbranschen. Den 18 april anordnas endagsfestivalen Tekla på KTH, där 200 unga tjejer i åldrarna 11 till 18 får chansen att utforska modern teknik - allt från "hardcore robotprogrammering" till musikproduktion.

Att enbart tjejer bjuds in till festivalen har flera förklaringar, enligt initiativtagarna. Det handlar dels om att såväl teknikutbildningarna som näringslivet efterfrågar fler kvinnor i branschen, dels om att skapa ett tryggt sammanhang. Unga tjejer har en tendens att överge sina hobbies, i stället för att få plats att experimentera med dem, menar Robyn.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här