Robotutvecklaren: I framtiden gör robotarna arbetet åt oss

2018-02-19 13:32  

I framtiden kanske du inte längre behöver köra bilen själv, eller ens ha ett jobb. Fredrik Löfgren är övertygad om att robotar både kör bättre bil och gör ett bättre jobb än människan i alla yrken.

Här hittar du de hetaste lediga ingenjörsjobben!

Fredrik Löfgren jobbar som robotutvecklare, en ännu ganska unik titel, på Linköpings universitet. Han har även ett eget företag där han utvecklar robotar och föreläser om robotik och digitalisering. Han är en väldigt glad och inspirerande person som vunnit flera priser i olika tävlingar, bland annat i SVTs Genikampen och 2017 fick han stipendium från Anders Walls Stiftelse.

– Jag tror jag fick stipendiet för att jag sprider kunskap och inspirerar människor, säger Fredrik Löfgren.

Redan när han var sju år byggde han sin första robot, och sålde sin första hemsida när han var tolv år gammal. Han har sedan 2011 pluggat teknisk fysik på universitetet, men ännu har det inte blivit någon examen.

– Skolan har en tendens att döda intresset, jag tycker man lär sig mer genom att jobba istället. Att utveckla robotar är roligt eftersom man väcker liv i något mekaniskt!

Läs mer: ”Jag bygger robot som är en kopia av mig själv”

För några år sedan byggde Fredrik Löfgren tillsammans med en studentkollega en självstyrande bil. Han berättar att en bil som styr sig själv är mycket säkrare än en med mänsklig förare.

– Hoppar någon framför bilen så får människor ett stresspåslag, vilket gör att vi agerar irrationellt. Bilen kan räkna ut händelsen redan innan det hänt och förebygga en krock. I framtiden tror jag att vi kommer titta tillbaka och tycka att det var idiotiskt att vi lät biologiska varelser köra bil. Människor har inte den reaktionsförmågan att ta beslut i sådan hög hastighet, säger han.

Att köra bil är inte det enda som robotarna kan hjälpa till med, enligt Fredrik Löfgren.

– I dag identifierar vi oss med vårt arbete, man är sitt yrke, och det tror jag är osunt. Om robotarna i stället skulle göra vårt jobb så skulle vi må bättre för att vi får mer tid med familjen, vännerna och våra intressen. Vi lämnar våra barn på förskola och dem äldre bor på äldreboenden i stället för att ta hand om varandra, det är jättehemskt!

Läs mer: Blivande ingenjör vann Genikampen

Han menar att vi människor skulle kunna gå ner i arbetstid och låta robotarna assistera oss. Då kan vi oftare göra sådant vi tycker är roligt och på så sätt utvecklas personligen. Han understryker att det här kommer ske gradvis under många år. Fredrik Löfgren tycker att många människor i dag saknar en hobby och lever i sitt arbete.

– Om robotarna kan hjälpa till att tjäna in pengar så har vi mer tid med varandra! Är du nyfiken på musik? Utforska! Gillar du vetenskap? Utveckla nya teorier! Robotarna kommer se till att du har mat på bordet. Fokus borde ligga på välmående, inte att skapa sysselsättning.

Han menar att det inte finns något jobb som en robot inte klarar av. Även hans arbete kommer skötas av robotar om han själv får välja.

– Mitt livsmål är att göra mig själv arbetslös, har jag lyckats ersätta mig själv så kan jag gå lyckligt i pension, säger Fredrik Löfgren.

Fredrik Löfgren

Ålder: 25 år

Sysselsättning: Student och amanuens på Linköpings universitet, robotutvecklare och föreläsare på sitt egna företag Fredrik Finurlig AB.

Fritidsintressen: Landslagskapten i robotfotboll. Lärare på Mattekollo, en aktivitet som arrangeras av föreningen Matematiksällskapet.

2014: Stod Fredrik som vinnare i SVT:s tävling Genikampen

2016: Utsedd till årets teknolog av ABB.

2017: Tilldelad stipendium från Anders Walls Stiftelse. Blev utsedd till årets unga forskare av ABB. Medverkade i Talang på TV4 med tre robotar som dansade.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt