Reinfeldt: först kommer MP och S

2010-10-05 15:45  
Alliansen har presskonferens efter riksdagens högtidliga öppnande.Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Regeringen Reinfeldt kommer att regera med hjälp av Miljöpartiet i första hand och Socialdemokraterna i andra hand. Det uppgav statsministern i dag i sin regeringsförklaring. Politiken inom energi, teknik, miljö och forskning sägs trots det ligga fast.

Det gavs i dag få egentliga nyheter på teknikområdet när statsminister Fredrik Reinfeldt avlade sin regeringsförklaring i riksdagen för de närmaste fyra åren.

Inom teknikrelaterade ansvarsområden fortsätter Maud Olofsson som närings- och energiminister men hon förlorar ansvaret för de statliga bolagen, där det största är Vattenfall. Peter Norman idag chef för sjunde AP-fonden tar istället över ansvaret.

Andreas Carlgren som miljöminister och Sten Tolgfors som försvarsminister. Ny på posten som it- och regionminister blir Anna-Karin Hatt, för infrastrukturen svarar Catharina Elmsäter-Svärd.

Mycket av den tidigare politiken kommer att fullföljas. Enligt statsministern ska man söka stöd hos Miljöpartiet i första hand och – ”när förutsättningar ges” –med Socialdemokraterna. 

Mer ur regeringsförklaringen:

* Kraftvärme, vindkraft och annan förnybar energi ska fortsätta bilda ” ett tredje ben”, vid sidan av kärnkraften och vattenkraften.

* De nuvarande kärnkraftsreaktorerna ska kunna effekthöjas än mer, och när de ryker för ålderstrecket ska du kunna ersättas av nya. Dock ska inga statliga subventioner bidra till kärnkraftens förnyelse.

* Utsläppen av växthusgaser, ska enligt det tidigare målet, minska med 40 procent till 2020, vilket regeringen hävdar är mest ambitiöst i EU.

* Koldioxidskatten ska dock ligga kvar på nuvarande nivå.

* Sverige ska ha en ” fossiloberoende”  fordonsflotta år 2030. Den planerade supermiljöbilspremien införs därför.

* Arbetet med att utveckla den nordiska el-marknaden fortsätter.

* Stödet till klimatinvesteringar och tekniköverföring till länder i Tredje Världen utökas.

* satsningen på havsmiljön fortsätter.

* En ny handlingsplan på kemikalieområdet tas fram.

Särskilda insatser ska också göras för att utveckla miljöbilar, laddhybrider och infrastruktur för dem.

* En särskild satsning på kvalitet inom högre utbildning ska genomföras.

De flesta reformnyheterna återfinns i stället på integrationspolitikens område.

Bland annat vill regeringen tillsätta en utredning för att ge företag i utsatta områden skattelättnader, så kallade nystartszoner.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer