Regeringen sågas – av sin egen utredare

Foto: Lars Anders Karlberg

KTH-professorn Lennart Söder riktar kritik mot regeringens nya lagförslag om hur det ska bli mer lönsamt att göra sin egen el med hjälp av solceller eller vindsnurror. – Det kommer absolut inte att bli så mycket som vi hoppades på, säger han till Vetenskapsradion.

Regeringen vill att det ska bli mer lönsamt att producera egen el med solceller och vindsnurror.

Men nu får dem kritik av sin egen utredare. Det är KTH-professorn Lennart Söder som anser att det nya lagförslaget måste kräva nettodebitering för att man ska tjäna på att göra sin egen el. Ett hushåll skulle därmed kunna kvitta den el man skickar ut till elnätet och göra överskottselen värd lika mycket som det kostar att köpa ström under dagar dagar då det inte blåser och solen inte skiner.

– Det kommer absolut inte att bli så mycket som vi hoppades på efter den utredning som jag la fram för drygt 1,5 år sen. Då trodde vi att det här nog skulle öka på ganska mycket, men så ser det inte ut nu för man har inte lagt något förslag på det här med nettodebitering som vi såg som en väldigt viktig fråga, säger Lennart Söder.

Statssekreterare Ola Alterå håller dock inte med om KTH-professorns kritik.

– Om man ska kunna kvitta inmatningen så bygger det ju på att man kringgår alla elskatter och allt annat som alla elkonsumenter annars betalar för. Vi tror att vi lägger viktiga förslag som kommer att göra det betydligt mer lönsamt för hushåll och småanvändare att också leverera in el på nätet. Men framtiden får utvisa om det är tillräckligt eller om det kommer att vara motiverat också med andra åtgärder framöver, säger Ola Alterå.

Jonas Blomquist /MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer