Redo att ta kliv uppåt i karriären? Här är tipsen

2021-01-17 07:30  
Foto: Lindsay Henwood/Unsplash

Håll inte inne på ambitioner, vårda relationer och anpassa kunskaperna. Det är några sätt att förbereda sig på ett nytt steg i karriären.

Under det senaste stökiga året, där många företag och anställda kämpat för att hålla verksamheten flytande, har kanske tanken på ett nytt steg i karriären känts avlägsen. Men om du inte vill att pandemin ska sabotera ditt mål att avancera inom ett företag kan dessa fyra steg vara bra att fokusera på, enligt en artikel i tidningen Forbes:  

Vårda relationer 

Att odla relationer är viktigt, men fokus bör inte enbart ligga på att ha bra kontakt med kollegor och chefer. Det är också viktigt att vårda relationer med kunder och samarbetspartners. Här kan du exempelvis se till att göra det lilla extra, uppmärksamma kunders behov eller engagera dig i innehåll på sociala medier. Om du kan visa att du stärker relationer med kunder ser chefen att du är kompetent och har förmåga att se saker ur ett brett perspektiv. Sådana egenskaper kan ge utdelning om du hoppas på en befordran. 

Läs mer: Så rustar du dig inför jobbåret 2021

Var en lagspelare 

Trampa inte på kollegor i din strävan att ta ett kliv uppåt. Chefer vill ofta belöna medarbetare som bidrar till att hela teamet presterar bättre. Sådana personer hjälper andra när de är klara med sina egna arbetsuppgifter. Bygg ditt eget varumärke genom att vara samarbetsvillig, kamratlig och undvik att agera på ett sätt som kan upplevas självcentrerat. Se till att dina kollegor enbart har bra saker att säga om dig om du blir aktuell för en befordran.  

Prata med din chef  

Många anställda håller inne med sina önskemål om nya roller och riskerar då att bli omsprungna av mer högljudda kandidater. Vill du avancera inom företaget bör du tydligt, men ödmjukt, nämna detta för personer som har möjlighet att uppfylla dina önskemål. Att visa intresse leder inte alltid till ett nytt jobb, men kan ge dig en värdefull inblick i vad olika roller kräver och vilka färdigheter chefen letar efter. Det kan också innebära att chefer får upp ögonen för dig. 

Läs mer: Tre tips: Så hanterar du störiga distanskollegor

Kompetensutveckling  

En befordran avgörs av arbetsgivaren, men glöm inte att du själv kan förbättra dina chanser genom att öka din kompetens. Ju mer du utvecklas desto attraktivare blir du. Ta reda på vad som krävs för en lockande tjänst och se till att skaffa nödvändiga kunskaper. Även om dina ansträngningar inte leder till den roll du vill ha, ser färdigheter du utvecklat på egen hand bra ut på ditt cv. Det visar också initiativförmåga som är värdefullt för arbetsgivare. 

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt