Rapport: Ålder har betydelse vid rekrytering

2021-09-13 08:10  
TNG har frågat över 1000 chefer i Sverige om deras vanor och agerande i samband med rekryteringar.   Foto: Unsplash

Det är inte alltid inbillning att äldre yrkespersoner blir bortvalda när de söker nytt jobb. En rapport visar att en stor andel rekryterande chefer påverkas av kandidatens ålder under en anställningsintervju.

(Uppdaterad)

Rekryterings- och bemanningsföretaget TNG har frågat över 1000 chefer i Sverige om deras vanor och agerande i samband med rekryteringar.  

Svaren har mynnat ut i en rapport där det bland annat framgår att 47 procent av cheferna tror att de påverkas av kandidatens ålder under en jobbintervju. Särskilt tydligt är detta inom it-branschen där 54 procent av cheferna anser sig påverkas.  

Under 2019 gjorde TNG, som riktar in sig på fördomsfri rekrytering, en undersökning bland jobbkandidater. Den visade att nästan 60 procent av jobbsökarna tror att deras ålder bidrog till att de valdes bort. 

Läs mer: Ständiga konflikter på jobbet? Så hanterar du en bråkstake i gruppen

Den senaste undersökningen bekräftar tidigare studier om arbetssökandes upplevelser av åldersdiskriminering, menar TNG:s vd Åsa Edman Källströmer.  

– Det är tydligt att det fortfarande finns mycket kvar att göra när svenska företag rekryterar. Vi har helt enkelt inte råd att inte rekrytera fördomsfritt. Alla måste börja fokusera på kompetens oavsett ålder, kön, bakgrund eller namn, annars kommer vi tappa konkurrenskraft, kunder och lönsamhet, säger hon i ett pressmeddelande

I enkätundersökningen som gjordes i slutet av 2020 ingick 1067 chefer, vd:ar och hr-specialister inom områden som teknik, it, ekonomi, finans, administration och försäljning.  

Charlotte Delaryd

Mer om: Diskriminering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt