Ranking: Sveriges 30 mest inflytelserika inspiratörer

2015-06-24 05:00  

Kvinnliga ingenjörer finns numer i ledningen av många stora teknikprojekt: nästa svenska ubåt, Förbifart Stockholm och mobilstandarden 5g. <br/> Ny Teknik har rankat 30 inflytelserika inspiratörer bland landets 50 000 kvinnliga ingenjörer.

På listan finns kvinnorna med stort inflytande, de som tänker nytt och de som vill förändra världen. Kort sagt, de som inspirerar andra kvinnor och män.

Gunilla Fransson basar över Saabs utveckling av nästa ubåt. Jenny Johansson på ÅF har under tre år ansvarat för projekteringen av Förbifart Stockholm, landets största infrastrukturprojekt. Och Sara Mazur är forskningschef på Ericsson med ansvar för nästa mobilstandard 5g. Floppar det projektet hamnar inte bara Ericsson i kris, utan även AB Sverige.

– Det är viktigt att lyfta fram före­bilder för att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Så den här listan är ett lysande initiativ. Vi hoppas att den ska vara en stor inspirationskälla för kvinnliga ingenjörer, säger Ellinor Grape, 28 år och utvecklingsingenjör på Scania.

Hon arbetar även med Female Leader Engineer, en organisation som arbetar för att öka andelen kvinnor på ledande positioner i näringslivet. Tillsammans med Ny Tekniks redaktion har gruppen deltagit i urvalet och rankningen av kvinnorna.

Vi har bjudit in Ny Tekniks läsare att nominera kvinnor med makt och inflytande, bett om förslag från företag med stor forsknings- och utvecklingsbudget, samt valt ett antal av redaktionens egna favoriter.

Självfallet finns kändisar som Lena Olving, vd för Mycronic, med på listan. Hon är landets enda kvinnliga civilingenjör i toppen på ett stort eller mellanstort börs­bolag och har suttit i företagsledningen i såväl försvars-Saab som Volvo. Men vi har också valt att lyfta fram mer okända kvinnor med stort inflytande på topp­listan.

På listan har vi representanter från såväl näringsliv som offentlig sektor och akademi. Här finns kvinnor som tagit sig ända upp till koncernledningen som Malin Frenning i storbolaget Telia Sonera, men också unga entreprenörer som Elin Rydberg, som inspirerar genom sina jobb på startups här hemma och i Silicon Valley.

Ungefär 50 000 av landets drygt 300 000 ingenjörer är kvinnor. Men få når toppen eller uppmärksammas av andra anledningar. I våras rapporterade exempelvis Ny Teknik att bara sju av 119 civilingenjörer i ledningsgruppen för börsnoterade it- och telekombolag är kvinnor. Och för två år sedan granskade Ny Teknik landets företag med störst FoU-budget. I bara tre fall fanns en kvinna i ledningen av den viktiga tekniska utvecklingen. I 24 bolag var det en man.

Men något är på väg att hända även i extremt mansdominerade och konservativa branscher. Efter 140 år har Atlas Copco för första gången valt en kvinna, Helena Hedblom, som en av koncernens 22 divisionschefer.

För att citera Lena Olving: ”Självfallet är kompetens viktigast. Men det står inte i motstatsförhållande till jämställdhet. För i dag väljs ju många kompetenta kvinnor bort.”
Fotnot: Flera på listan har även tagit en ­teknisk licentiat– eller doktorsexamen, samt andra examina. Här redovisas endast examensår för civilingenjör.

Förkortningar: LTU, Luleå tekniska universitet. CTH, Chalmers tekniska högskola. UU, Uppsala universitet. LiTH, Linköpings tekniska universitet. LTH, Lunds tekniska högskola. KTH, Kungliga Tekniska högskola. CTH, Lunds tekniska högskola. TB, Tycho Brahegymnasiet.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Hur många av ingenjörerna är kvinnor?

  • Det finns närmare 310 000 ingenjörsutbildade i åldern 20–74. Av dessa är 47 000 kvinnor, alltså 15 procent.
  • Ungefär 150 000 av ingenjörerna har en gymnasieingenjörsutbildning, varav 8 procent är kvinnor.
  • Nästan 55 000 hade en högskoleingenjörsexamen, varav 23 procent kvinnor.
  • Och 105 000 är ­civilingenjörsutbildade, varav 22 procent är kvinnor.
  • Uppgifterna gäller 2010.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer