Projektledaren klämd

2009-11-19 07:52  

Projektledare utan personalansvar är ett vanskligt jobb. Oklara ansvarsområden gör dessa till en utsatt grupp, som kläms mellan chefernas förväntningar och motvilliga medarbetare. Det visar en chefsundersökning.

66 procent av toppcheferna i en undersökning, som den danska ledarorganisationen Center for Ledelse har gjort, uppger att det blir allt vanligare att man kör sina projekt med projektledare utan personalansvar i spetsen.

Oklarheterna i vad projektledarna har för mandat och ansvar egentligen, gör det svårt för dessa att motivera sina medarbetare. Detta är en stor utmaning, anser drygt 40 procent av de tillfrågade cheferna och projektledarna i undersökningen.

– Utan det formella personalansvaret har man inga trumf på hand. Man har ansvaret för att uppdraget blir gjort, men ingen makt över medarbetarna, vilket är nödvändigt för att jobbet ska bli gjort, säger chefsrådgivaren Ulrik Ramsing från Center for Ledelse till business.dk.

Läget förvärras av att de som utses till projektledare inte nödvändigtvis är stora ledarförmågor som kan entusiasmera folk, utan har valts ut för sina specialistkunskaper.

– Det är paradoxalt, för förmåga att kunna motivera medarbetare är ett måste för just projektledare utan personalansvar, just på grund av de oklara förvätningarna och ansvarsområdena, säger Ulrik Ramsing.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer