Praktik slår betyg för ingenjörsjobb

2009-05-26 07:33  
Anna Wrangel

Yrkesinriktad praktik och extrajobb smäller högre än toppbetyg när ingenjörer ska anställas. Det visar en rundringning bland arbetsgivare.

Det är Campus Telge som har frågat tio teknikföretag vad de letar efter när de ska anställa nyutexaminerade ingenjörer.

Resultatet av rundringningen är entydigt: höga betyg är inte så intressant i sig. Det som räknas utöver själva högskoleutbildningen, som ger den teoretiska basen, är erfarenhet av yrkeslivet, kanske i form av praktik, extrajobb eller att kandidaten har skrivit uppsats för något företag i branschen. Personliga egenskaper och engagemang är förstås också av högsta intresse.

– Vi kan konstatera att betygshets är omotiverad ur arbetsgivarnas synvinkel. Mitt råd till dig som studerar är därför att hitta balansen mellan bra utbildning och praktisk erfarenhet från arbetslivet, säger Anna Wrangel, tf näringslivschef och ansvarig för Campus Telge på Södertälje kommun, i ett pressmeddelande.

På Campus Telge, som erbjuder högskoleutbildningar för ingenjörer i samarbete med bland annat KTH, kopplas studenterna ihop med det lokala näringslivet redan under studietiden. Rundfrågningen gjordes för att hjälpa studenterna inför arbetslivet. De teknikföretag som fick frågorna var Jämtkraft , FB Engineering, Jacobs Sverige, Framtiden, Banverket, Sweco, Infotiv, Luftfartsverket, Vattenfall Power Consultant och Siemens. Företagen fick svara på tre frågor:

1. Vad är mest meriterande när ni anställer nyutexaminerade högskoleingenjörer?

2. Vilket extrajobb eller sommarjobb är mest meriterande?

3. Vilken är den viktigaste egenskapen för att lyckas som högskoleingenjör?

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt