Postdoktorer får hjälp mot svag krona

2009-05-19 07:30  

Postdoktorerna kan andas ut. Vetenskapsrådet skickar i dagarna ut en extra påse pengar till de svenska postdoktorer utomlands som drabbats av kronans störtdykning.

Vetenskapsrådet har fått in många nödrop från svenska postdoktorer utomlands. Kronans fall har holkat ur värdet av deras stipendier till den grad att de skulle tvingas avbryta postdok-studierna i förtid.

Värst ute har de varit som fått sina stipendier utbetalda i amerikanska dollar, som stod i 6,19 i maj förra året, jämfört med 7,83 i dag, eller drygt 9 kronor i mars.

Vetenskapsrådet beslutade att dela ut akutpengar till de värst drabbade, sammanlagt 4,1 miljoner kronor till 128 stipendiater.

– Det gäller utöver amerikanska dollar också australiensiska och kanadensiska dollar, liksom euro, danska och norska kronor samt schweiziska francs, säger Joulia Cerón, ekonom på Vetenskapsrådet.

Till hösten, när nya stipendier utlyses, ska det vara klart med något slags ”valutasäkring” av postdok-stipendierna. Ett förslag är att dela ut stipendiepengarna årsvis i stället för som nu kvartalsvis, ett annat att fastställa stipendiet i värdlandets valuta.

– Vi diskuterar fortfarande den framtida modellen för valutasäkring, den är inte riktigt färdig, berättar Jonas Björck, chef för forskningsstöd på Vetenskapsrådet.

Elisabeth Vene

Mer om: Postdoktorer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer