Partikelaccelerator gick igång fast dörren var öppen – strålskyddsansvarig dömd

2019-02-19 12:46  
Anställda och besökare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå gick under en rundtur in i en slags partikelaccelerator. Den skulle bara kunna användas när dörren var förreglad, men startade ändå. Foto: TT

Umeå tingsrätt ansåg att den åtalade haft ansvaret och hänvisade till dokument där mannen beskrevs som ”strålskyddsansvarig” på sjukhuset. Han protesterar och överklagar nu domen.

Sök bland de hetaste nya ingenjörsjobben i Ny Tekniks platsbank!

Den 7 oktober 2016 var två anställda vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och två besökare på en rundtur i sjukhusets lokaler. De gick in i en slags partikelaccelerator, i några minuter.

Den skulle bara kunna användas när dörren var förreglad. Men reglingen kopplades bort när dörren behövde repareras våren 2012. Inga kontroller gjordes därefter.

Cyklotronen gick igång

Efter att besökarna och de anställda gick ut startades den så kallade cyklotronen, trots att dörren var öppen. Om de varit kvar där inne hade de utsatts för strålning och skadats, påpekade åklagare Stig Andersson, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i sitt åtal.

Han ansåg att den person, som under 2012-2016 haft i uppgift att samordna ansvaret för strålskyddet inom landstinget, inte gjort vad som krävts enligt både arbetsmiljölagen och strålskyddslagen. Av oaktsamhet utsatte han andra för risk för hälsa och olycksfall.

Den åtalade förnekade att han haft ansvaret för landstingets strålskyddsverksamhet och förnekade brott.

Väljer att överklaga

Den dömde överklagar tingsrättens dom. Han anser inte att det skett någon delegation av ansvaret till honom. Det dokument som tingsrätten hänvisar till är inte upprättat av någon överordnad och härstammar inte från någon som har behörighet att delegera arbetsmiljömässiga åligganden.

Överklagandet ska bedömas av Hovrätten för övre Norrland.

 

Läs fler nyheter om arbetsmiljö på Arbetarskydd.se

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt