Omärklig motion på mattan

2009-04-07 08:52  
Mattan testas på en av McDonald's hamburgerrestauranger

En lekmatta som får barn att motionera utan att de märker det har utvecklats av teknologer på KTH. Nu ska den testas på McDonald´s.

Vi rör oss alldeles för lite nu för tiden, och det gäller även barnen, trots allt spring de har i benen. Nu har KTH-teknologer på avdelningen för mekatronik och inbyggda system utvecklat en interaktiv lekmatta. Det har de gjort i samarbete med Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, där man bedriver forskning om barns fysiska aktivitet.

Mattan är sex kvadratmeter stor och försedd med sensorer, ljud och ljus. Mattan är laddad med sju olika spel, bland annat ljudmemory. När spelet är över kan man kolla på pekskärmen, som är kopplad till mattan, hur många steg man tagit, hur takten och koordinationen har varit

– När barnen använder mattan får de motion samtidigt som de utvecklar andra förmågor som att hålla takten, förbättra koordinationen, utveckla sin kreativitet och samarbeta med andra. Det är lek och spel men utan det tävlingsmoment som annars ingår i den här sortens spel, säger Eva Fors, lärare på Gymnastik- och idrottshögskolan, till KTH-Aktuellt.

Nu ska mattan testas på McDonald´s i Vällingby i två månader. Om testet faller väl ut ska hamburgerkedjan införliva mattan i sina lekmiljöer. Mattan har utvecklats för barn mellan tre och tolv år och är tänkt också för skolor och vårdinrättningar för barn.

Elisabeth Vene

Mer om: Mekatronik Motion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer