”Om fem år ska vi vara lika bra som Lund”

2016-05-19 06:42  

Fem frågor till Bengt Johansson, professor i förbränningsmotorteknik, som i vredesmod har lämnat Lund och flyttat till Saudiarabien.

Vad gör du där?

– Det vanliga. Jag är professor i förbränningsmotorer vid KAUST, King Abdullah University of Science and Technology. Jag har ungefär samma doktorander här som i Lund, de kommer huvudsakligen från Indien och Kina.

Varför flyttade du?

– Det var för mycket internpolitik i Lund. Jag skulle inte längre vara ansvarig för min forskargrupp, och då slutade jag.

Men varför Saudiarabien?

– Jag fick ett anbud härifrån redan 2009, men då tackade jag nej. Nu är det ett annat läge. Det finns en del fördelar. Jag behöver inte bekymra mig om ekonomin, här behöver jag inte söka anslag, jag får direkt pengar av universitetet för att bilda en forskningsgrupp, något som aldrig varit aktuellt i Lund. KAUST startade 2009, allt är nytt och fräscht och det finns stora resurser. Här finns 120 forskare inom förbränningsteknik och nu vill de bygga upp en verksamhet inom motorteknik och det är där jag kommer in i bilden. Om 5-10 år ska vi vara lika bra som Lund. KAUST är unikt i universitetsvärlden, det byggdes av kung Abdullah under tusen dagar 2006-2009. Under byggtiden var 60 000 människor engagerade.

Får du bra betalt?

– Exakt vad jag får betalt är hemligt, det får jag inte avslöja. Men det är klart det är inte sämre lön här än i Lund, och dessutom skattefritt.

Men alltså, Saudiarabien är en diktatur som piskar oppositionella bloggare och har dödsstraff för kvinnor som har sex utanför äktenskapet. Kan du verkligen ställa upp på det?

– De har en viss utvecklingspotential när det gäller jämställdhet och demokrati, så är det. Men det kommer hit svenska delegationer från industrin och från regeringen, jag har träffat dem, så det är inget land som Sverige bojkottar på något vis. Min fru och jag bor i en villa på universitetets 36 kvadratkilometer stora område, och här innanför universitetsgrindarna gäller västerländska regler. Vi behöver inte delta i det Saudiska samhället mer än vi önskar. Min fru får klä sig som hon vill, och köra bil.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Universitetet KAUST

King Abdullah University of Science and Technology, KAUST, Inledde sin verksamhet 2009. Det är det första universitetet som tillåter båda könen samtidigt.

2014 hade universitet strax över 800 studenter, där den största gruppen kommer från Kina.

Nivån på forskningsutrustning är bland de högsta i mellanöstern. Bland annat finns superdatorn Shaheen 2 sedan förra året.

Eddie Pröckl

Mer om: Saudiarabien

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer